Генеральна прокуратура Литви завершує підготовку європейських ордерів на арешт 79 підозрюваних у справі про події 13 січня 1991 року у Вільнюсі. Про це повідомляє литовський портал Delfi.

Підозрювані є громадянами України, Росії і Білорусі, які у 1991 році займали керівні посади в Компартії, в міністерствах оборони і внутрішніх справ, КДБ, офіцери, які брали участь в захопленні вільнюського Будинку друку, будівель Литовського радіо і телебачення.

Потерпілими визнано понад 1000 жителів Литви, які в той момент отримали травми у Вільнюській телевежі, Будинку друку і в інших місцях. Щодо 71 підозрюваного суд обрав запобіжний захід - арешт, а дані семи решти осіб ще уточнюються.

Після того як Вільнюський дільничний суд визнав згаданих осіб підозрюваними, влітку минулого року Генпрокуратура направила в РФ, Білорусь і Україну 78 прохань про правову допомогу. У них міститься прохання вручити підозрюваним документи, пов'язані з підозрами, опитати їх, ознайомити з підозрами, запропонувати брати участь у процесах.

Підозри колишнім військовим пред'явлені за п'ятьма статтями Кримінального кодексу - у зв'язку з можливим порушенням міжнародного права з приводу забороненого поводження з людьми, вбивства осіб, які перебувають під охороною міжнародного гуманітарного права, нанесення каліцтв особам, які перебувають під охороною міжнародного гуманітарного права, використання забороненої військової атаки проти цивільних осіб та заборонених військових заходів. За ці злочини передбачається довічне позбавлення волі.

«Україна виконала лише наше прохання про правову допомогу та вручила двом особам постанови суду про визнання підозрюваними, Росія і Білорусь відмовляються виконувати наші прохання про правову допомогу», - заявив старший прокурор департаменту кримінального переслідування Генпрокуратури Симонас Слапшінскас.

Нагадаємо, вночі 13 січня 1991 року під час штурму радянськими військовими підрозділами Вільнюської телевежі і будівлі Телерадіокомітету загинули 14 людей. 31 липня того ж року на митному посту Медінінкай було вбито сімох співробітників поліції і митниці, які охороняли кордон тоді ще не визнаної Радянським Союзом Литовської держави.

У справі про події 13 січня суд у серпні 1999 року виніс вирок - за створення антидержавних організацій та заклики до насильницького порушення суверенітету Литви були засуджені Міколас Бурокявічюс, Юозас Ярмалавічюс, Юозас Куоляліс. За перший злочин також засуджені Леонас Бартошявічюс і Станіслав Міцкевич. Путчисти оскаржили вирок у Європейському суді з прав людини в Страсбурзі, однак суд відхилив скарги.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2318