Зниження ціни на російський газ і очікуване покращення торгових відносин з Росією зумовлять подальше скорочення дефіциту поточного рахунку.

Таку думку висловила головний економіст Dragon Capital Олена Бєлан.

«Ми вважаємо, що надалі дефіцит поточного рахунку повинен скоротитися завдяки зниженню ціни на російський газ ($269/тис. м3 проти поточної ціни $400/ тис. м3) і очікуваного поліпшення торговельних відносин з Росією», - припустила вона.

Експерт припустила, що напередодні президентських виборів у березні 2015 року і, отже, очікуваного зростання споживчого імпорту, дефіцит поточного рахунку в цьому році може залишитися на рівні близько 7,0% ВВП.

Коментуючи вплив на макроекономічні показники фінансової підтримки з боку Росії, Бєлан зазначила, що вона допоможе владі здійснити планові погашення державного боргу в іноземній валюті в сумі $9,4 млрд. і підтримає міжнародні резерви Національного банку України.

«Проте показник резервів на кінець 2014 року в значній мірі залежатиме від фактичного обсягу допомоги з боку Росії, а також девальваційних очікувань у країні», - підсумувала вона.

Нагадаємо, що у листопаді в порівнянні з $1,5 млрд. у жовтні фінансовий рахунок був зведений з профіцитом $0,4 млрд.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

588