Без своєчасного ухвалення державного бюджету на поточний рік пересічні українці залишаться без підвищення соціальних стандартів, у той час як олігархи отримають з цього істотні фінансові вигоди за допомогою розтягування бюджетних коштів.

Про це сказав Олександр Охріменко, президент Українського аналітичного центру, коментуючи заклики опозиційних лідерів до чергового блокування роботи парламенту і зриву прийняття державного бюджету на 2014 рік.

«Відсутність держбюджету у вигляді закону дозволить окремим відомствам і міністерствам більш вільно приймати вигідні рішення в інтересах окремих олігархів. А от для вчителів, лікарів, пенсіонерів і для студентів, які так люблять фотографуватися на Майдані, відсутність держбюджету на 2014 рік стане дуже неприємною новиною. Згідно з чинним Бюджетним кодексом, уряд буде фінансувати виплату заробітної плати бюджетників та пенсій за рівнем 2013 року. Не можна буде підняти заробітну плату бюджетникам, виплату пенсій, допомогу після народження дитини та інші соціальні виплати, якщо опозиція заблокує роботу Верховної Ради. Фактично відсутність держбюджету означатиме удар не по олігархах, а по простих українцях, які з держбюджету отримують заробітну плату й допомогу», - пояснив Охріменко.
Він зазначив, що сьогодні лідери опозиції намагаються приховати неспроможність Майдану, який поступово згасає, тому нові політичні акції в стінах парламенту допоможуть їм не тільки зберегти обличчя перед потенційним виборцем, але і виправдати надії спонсорів політичних акцій.
«Уже всім, і в тому числі лідерам опозиції, зрозуміло, що їхня авантюра з Майданом провалилася, і вони просто вже не знають, що б їм придумати, щоб виправдати гроші, які вони брали у спонсорів. І немає нічого дивного, що лідери опозиції не можуть запропонувати нічого реального, крім як зірвати ухвалення держбюджету на 2014 рік.

При цьому виникаєза питання, чиї інтереси захищає опозиція, яка пропонує заважати роботі Верховної Ради і не дозволити прийняти держбюджет на цей рік? Для олігархів, які фінансують і владу, і опозицію, загалом немає особливої різниці, буде прийнятий держбюджет на 2014 рік чи ні», - сказав Охріменко.

У той же час економіст впевнений, що бюджет на 2014 рік буде прийнятий найближчим часом: парламентській більшості і раніше вдавалося ефективно долати деструктивну поведінку опозиції в Раді.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

112