Японське агентство з атомної енергетики повторить аварію на АЕС «Фукусіма» в рамках експерименту, повідомляє місцева газета «Йоміурі Сімбун» з посиланням на джерело у відомстві.

Планується в невеликому масштабі відтворити розплавлення паливних збірок, яке сталося на «Фукусімі» після цунамі в березні 2011 року.

Очікується, що підготовка до експерименту розпочнеться в квітні 2014 року. Його проведуть на дослідницькому ядерному реакторі, розташованому в місті Токай (префектура Ібаракі).

Експерти сподіваються під час експерименту відновити покроковий розвиток подій на «Фукусімі». Для цього сталевий контейнер з 30-сантиметровим паливним стрижнем (у діючих реакторах використовуються стрижні довжиною 4,5 метри) помістять в активну зону діючого ядерного реактора. При цьому в контейнер не буде надходити охолоджуюча рідина. Після того, як температура в ньому досягне двох тисяч градусів, почнеться процес розплавлення паливного стрижня.

Під дією нейтронів працюючого реактора в паливному стержні починається процес поділу ядер, який буде зупинений. Після того як стрижень знову повернеться в твердий стан, його вивчать, і тільки після цього відправлять в басейн з відпрацьованим ядерним паливом.

Цей експеримент дозволить вченим вивчити процес плавлення стрижня, а також визначити тиск і температуру під час цього процесу. Крім того, всередині сталевого контейнера буде встановлена камера, яка зніме зміни, що відбуватимуться, пише «Lenta.ru».

Нагадаємо, в березні 2011 року в Японії стався потужний землетрус, який спровокував цунамі. Внаслідок стихійного лиха сильно постраждала АЕС «Фукусіма». Там була пошкоджена система охолодження, через що почалося розплавлення паливних стрижнів і, як наслідок, викид радіації. У момент аварії на кожному з трьох реакторів на «Фукусімі» було від 25 до 35 тисяч паливних стрижнів.

На початку грудня 2013 року на японській АЕС «Фукусіма-1» зафіксовано рекордний рівень зовнішньої радіації.

Уряд Токіо виділив півмільярда доларів на систему для заморожування радіоактивної води на аварійній японській АЕС «Фукусіма-1».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

136