Голова Державного агентства з питань науки, інновацій та інформатизації Володимир Семиноженко розраховує, що в 2014 році Верховна Рада України ратифікує підписану торік угоду про асоційоване членство України в Європейській організації ядерних досліджень (ЦЕРН), повідомили Forum'у в прес-службі Держінформнауки.

Враховуючи досягнення українських вчених та їхній внесок у розвиток світової науки, а особливо проектів, які реалізуються ЦЕРНом, набуття Україною статусу асоційованого члена до цієї організації є логічним і очікуваним кроком. Семиноженко зазначив, що підписанню угоди передував надзвичайно великий обсяг роботи, яку Держінформнауки разом з іншими зацікавленими міністерствами і відомствами провело протягом як 2013 року, так і попередніх періодів.

«Наступним етапом має стати ратифікація Верховною Радою угоди про асоційоване членство України в ЦЕРН. Це важливий крок, який введе в дію угоду з ЦЕРН і активізує двосторонню співпрацю. Зараз Держінформнауки здійснює необхідні процедурні заходи, пов'язані з реалізацією всіх внутрішньодержавних процедур, необхідних для ратифікації угоди», - заявив Семиноженко.

За його словами, це створить сприятливі умови для інтеграції України в Європейський науковий та дослідницький простір на міждержавному рівні, а також розширить можливості науково-дослідних установ і підприємств України щодо участі у тендерах ЦЕРН, виконання замовлень на виготовлення високотехнологічного обладнання, дослідженнях в галузі ядерної медицини. «Як асоційований член Україна зможе приєднатися до створення нових матеріалів, розробки і впровадження нових обчислювальних та інформаційних технологій, розвитку грід-мереж, направляти молодих учених на стажування та продовжувати співпрацю в рамках робіт з дослідницькими проектами ЦЕРН», - додав Семиноженко.

Нагадаємо, віце-прем'єр-міністр України Костянтин Грищенко підписав у Женеві угоду між Україною та Європейською організацією ядерних досліджень (ЦЕРН) про надання Україні статусу асоційованого члена.

Сьогодні в ЦЕРН працює 47 українських вчених.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

140