Турецька опозиція заявила про причетність родичів прем'єр-міністра Тайіпа Ердогана до корупції у вищих ешелонах влади.

Як повідомив іранський телеканал «Ас-Сумарія», в турецькі ЗМІ потрапили дані про участь сина глави кабінету міністрів Біляля Ердогана в сумнівних операціях з нерухомістю і зв'язках з саудівськими діловими колами.

За відомостями телеканалу, турецькі опозиціонери вимагають перевірити контакти Біляля з бізнесменом із Саудівської Аравії Ясіном аль-Каді, підозрюваним у підтримці «Аль-Каїди».

«Ми розраховуємо, що протягом місяця прем'єр-міністр відповість на запитання парламентаріїв по цій темі, - заявив один з опозиційних політиків Авгор Баяркотунян. - Ясін аль-Каді займався в нашій країні незаконними операціями, і у нас є докази цьому». Підприємця включено Радою Безпеки ООН у список осіб, які підтримують міжнародний тероризм. Разом з тим, за словами Баяркотуняна, саудівець «неодноразово відвідував Туреччину і отримував від уряду особисту охорону», повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Крім того, повідомляє «Ас-Сумарія», до сина прем'єра є питання і про його можливу причетність до спроби незаконного придбання будівлі школи поліції в Стамбулі за половину від реальної вартості, яка становить 1 млрд доларів. При цьому покупцем був все той же аль-Каді. В турецькі ЗМІ також потрапили фотографії, на яких Біляль Ердоган зустрічається з саудівським бізнесменом в одному з готелів Стамбула в присутності співробітників урядової охорони. На цьому тлі мерія міста поспішила заявити, що зазначений об'єкт не продається і, як і раніше, перебуває у власності держави.

За оцінками спостерігачів, новий виток корупційного скандалу найсерйознішим чином вдарить особисто голову уряду. Йому буде вкрай складно обґрунтувати сумнівні зв'язки свого сина з саудівським підприємцем.

В результаті антикорупційної операції «Великий хабар» в Туреччині було затримано більше 50 чиновників, представників банківських структур, а також сини трьох міністрів.

У зв'язку з цим Тайіп Ердоган був змушений провести масштабні перестановки в своєму кабінеті, замінивши 10 його членів.

Турецький лідер одразу назвав антикорупційну операцію «провокацією, спрямованою на повалення уряду». Він заявив, що не допустить виникнення «держави в державі», і висловив упевненість у тому, що зможе утримати ситуацію під контролем. Внаслідок проведених Ердоганом з 17 грудня чисток в правоохоронних органах звільнені зі своїх постів сотні співробітників.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

134