Організація по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) у середу закликала владу Сирії скористатися моментом і прискорити вивезення токсичних хімречовин з території країни.

Раніше ОЗХЗ повідомила про те, що перша партія високотоксичних речовин була переправлена з території Сирії на данський корабель. Зараз судно знаходиться в прибережних водах і чекає доставки решти вантажу з хімречовинами, які потім доставлять на корабель ВМС США, де їх і знищать.

«Ми закликаємо владу Сирії інтенсифікувати зусилля, щоб ми могли завершити критичну частину місії настільки швидко, наскільки дозволять умови. Ми щасливі бачити, що, нарешті, стався зсув. Ми сподіваємося, що рух буде продовжуватися регулярно в наступні тижні, і ми зможемо вивезти речовини з країни максимально швидко», - заявив представник ОЗХЗ Майкл Лухан (Michael Luhan).

Згідно затвердженому спочатку плану, високотоксичні речовини повинні вивезти з Сирії до 31 грудня 2013 року, проте дотримати «дедлайн» не вдалося через нестабільну обстановку в країні. Згідно зі скоригованим ОЗХЗ графіком, пріоритетні речовини, що включають близько 20 тонн токсичного гірчичного газу, повинні бути вивезені до 31 березня 2014 року, а до кінця червня 2014 року сирійська хімічна зброя має бути повністю знищена.

Нагадаємо, вивезення найбільш небезпечних хімічних речовин є ключовим пунктом угоди про передачу сирійської хімзброї під міжнародний контроль, укладеної за посередництва США і Росії.

Перша партія сирійської хімічної зброї залишила сирійський порт Латакія в січні.

Спільна Місія ОЗХЗ та ООН була створена з метою забезпечення своєчасної ліквідації програми хімічної зброї Сирії згідно з положеннями рішення Виконавчої ради ОЗХЗ від 27 вересня і прийнятої потім резолюції 218 (2013) Ради Безпеки ООН.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

484