Президент Латвії Андріс Берзіньш схвалив кандидатуру Лаймдоти Страуюми на посаді прем'єр-міністра країни і закликав її сформувати новий уряд, повідомляє DELFI.

Після офіційного затвердження парламентом Страуюма, яка раніше займала пост міністра землеробства, стане першою в історії Латвії жінкою-прем'єром. Її кандидатуру на цей пост висунула найбільша в республіці партія «Єдність». Раніше сьогодні з Страуюмою зустрілися всі потенційні партнери по правлячій коаліції (альянс націоналістичних партій «Все для Латвії» та «Вітчизні і свободі / Рух за національну незалежність Латвії», Партія реформ), які висловили їй свою підтримку.

Про те, хто увійде в новий уряд, поки інформації немає. Сама Страуюма відмовилася говорити про це, зазначивши, що списку нових міністрів у неї немає «ні в сумці, ні на столі». Втім, джерела ЗМІ вже повідомили, що свої посади збережуть міністр культури Даце Мелбарде і глава МВС Ріхард Козловскіс, пише «Lenta.ru».

На посту глави уряду Страуюма змінить Валдіса Домбровскіса, який у листопаді минулого року пішов у відставку, взявши на себе політичну відповідальність за загибель 54 осіб у торговому центрі Maxima в Ризі.

21 листопада там стався обвал. Спочатку в будівлі обвалився дах, а після прибуття рятувальників зруйнувалася одна зі стін. За однією з версій, причиною НП стало те, що на даху торгового центру знаходився склад будівельних матеріалів. У пресі висловлювалися припущення, що ще на етапі проектування та будівництва будівлі були допущені помилки.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

149