На Луганщині встановлено діагноз африканської чуми свиней, яку не діагностували в Україні з 2012 року. Про це повідомляє прес-служба Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

За даними ветслужби, останній випадок африканської чуми свиней в Україні був зареєстрований 2012 року в Запорізькій області. Незважаючи на постійну загрозу занесення збудника цієї хвороби на територію України з неблагополучних щодо АЧС країн, зокрема, Російської Федерації, у 2013 році Україна залишалась благополучною щодо АЧС країною.

Згідно з інформацією Головного управління ветеринарної медицини в Луганській області, 5 січня 2014 під час контролю державного кордону України фахівцями Держприкордонслужби України на території Станично-Луганського району Луганської області був виявлений труп дикого кабана, який знаходився в річці біля українського берега (4 метри від лінії кордону, що проходить по фарватеру річки).

Під час дослідження відібраного біоматеріалу в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи 6 січня 2014 було встановлено діагноз африканської чуми свиней.

З метою локалізації та недопущення подальшого розповсюдження збудника інфекції, 7 січня 2014 проведено засідання Державної надзвичайної протиепізоотичної комісії при Станично-Луганській районній державній адміністрації, рішенням якої затверджено «План заходів щодо ліквідації та недопущення розповсюдження захворювання африканською чумою свиней на території Комишненської сільської ради Станично-Луганського району Луганської області».

Для координації дій та надання практичної і методичної допомоги у проведенні заходів в Луганську область виїхали представники Держветфітослужби України.

Ситуація перебуває під постійним контролем Головного управління ветеринарної медицини в Луганській області і Держветфітослужби України.

Нагадаємо, у 2013 році Україна декілька разів вживала заходи в пунктах пропуску через держкордон через АЧС в РФ і Білорусі.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

205