Перша партія сирійської хімічної зброї залишила сирійський порт Латакія. Про це повідомляє ABC .

Зброю повантажили на данське судно, яке супроводжував конвой військових кораблів, наданих Данією, Норвегією, а також Сирією. Судно буде залишатися в морі в очікуванні прибуття в порт Латакія додаткової партії хімічних матеріалів.

Безпеку судна в міжнародних водах забезпечать кораблі Китаю, Данії, Норвегії та Росії.

«Спільна місія ОЗХЗ і ООН закликає Сирію продовжувати зусилля з метою повного вивезення з країни хімічної зброї в найкоротші терміни і безпечним способом», - заявила глава спільної місії Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) і ООН Сігрід Кааг.

«Враховуючи складність операції і складну ситуацію у сфері безпеки в країні, спільна місія продовжить надавати Сирії сприяння у виконанні її зобов'язань по резолюції РБ ООН і рішень виконавчої ради ОЗХЗ», - підкреслила в заяві Кааг.

Нагадаємо, вивезення найбільш небезпечних хімічних речовин є ключовим пунктом угоди про передачу сирійської хімзброї під міжнародний контроль, укладеної за посередництва США і Росії.

Сирія погодилася знищити свою хімзброю, зіткнувшись із загрозою застосування військової сили США та їхніми союзниками - у відповідь на хімічну атаку в передмісті сирійської столиці 21 серпня. Внаслідок обстрілу ракетами, начиненими нервово-паралітичним газом зарином, там загинули сотні людей.

Спільна Місія ОЗХЗ та ООН була створена з метою забезпечення своєчасної ліквідації програми хімічної зброї Сирії згідно з положеннями рішення Виконавчої ради ОЗХЗ від 27 вересня і прийнятої потім резолюції 218 (2013) Ради Безпеки ООН.

6 жовтня експерти Організації по забороні хімічної зброї (ОЗХЗ) розпочали знищення елементів хімічного арсеналу Сирії.

Згідно з планом, затвердженим Організацією по забороні хімічної зброї, уся зброя повинна бути вивезена з території Сирії не пізніше 5 лютого 2014 року і знищена до 30 червня 2014 року - за винятком ізопропанолу, який використовують для виробництва зарину.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

299