Сьогодні Україна і весь православний світ, який живе за Юліанським календарем, відзначають Святвечір, або Багату кутю.

Цього дня віруючі особливо готуються до свята. У Різдвяний святвечір закінчується багатоденний Пилипівський, або Різдвяний піст. За традицією, на Святвечір прийнято відмовлятися від їжі «до першої зірки».

Увечері, в храмах почнуться урочисті богослужіння, що нагадують про велику подію, з якої почався відлік нової ери.

Одна з головних традицій святкування православного Святвечора - приготування куті. Цю страву, що складається з розмоченого зерна пшениці, заправленого медом і фруктами, ввечері їсть вся сім'я. Рідні та близькі збираються за одним столом після появи першої зірки на вечірньому небі. Вона сповіщає весь світ про те, що в цей момент колись народився Спаситель.

На столі також повинен бути присутній пучок сіна, оскільки Ісус Христос народився в яслах. Сам святковий стіл накривали 12 різними стравами - за кількістю апостолів Ісуса. Всі страви повинні бути пісними.

З першою зіркою вже можна колядувати. Згідно з біблійним переказом, саме вона вказала волхвам місце народження Ісуса.

Обряд колядування має ще дохристиянські коріння, коли наші пращури вшановували Сонце святом Коляди. Коли приходять колядники, важливо першим до хати впустити хлопця. Згідно зі звичаєм, він принесе в домівку мир і добробут.

Крім православної церкви, Різдво 7 січня відзначають Українська, Грузинська, Сербська, Єрусалимська православні церкви, афонські монастирі, а також частина католиків і протестантів, котрі живуть за Юліанським календарем.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1064