Головне запитання, яке виникає з думкою про новорічну ніч, - це «що подарувати рідним?». Чим дорожчий подарунок, тим більший ступінь турботи. На презент витрачають гроші, яких катастрофічно не вистачає, беруть кредити і залазять у борги. Модний iphone став уже невід'ємною частиною стосунків між двома закоханими і найромантичнішим подарунком, що говорить про серйозність намірів. А найсучасніша техніка, яка купується в розстрочку, входить до Must Have подарунків від Діда Мороза. Навіщо українці прагнуть оточувати себе дорогими речами, за які потім місяцями розплачуються, дізнавався ForUm.

Смартфон замість поваги

Новорічна реклама рясніє заголовками «Купи в розстрочку на 12 місяців», «Найкращий подарунок за 200 грн щомісяця», «А ти купив улюбленій останню модель смартфона?». Попит народжує пропозицію, тому звинувачувати українців у тому, що вони живуть у кредит, потрібно не рекламодавців, а нас самих. Статус стає дорожчим за розумність. Але зимові свята закінчаться, а борги доведеться віддавати в кращому випадку до літа, а можливо, навіть, до наступного. Експертне співтовариство звинувачує в цьому радянське, або, як каже молоде покоління, «совкове минуле». На думку аналітиків, наші співвітчизники зараз підсвідомо компенсують обмеження, які не давали розгулятися душі у 80-х роках.

Дорогі покупки в принципі є тенденцією в Україні не тільки у новорічну пору, вважає соціальний психолог Олег Покальчук. Відчуття ажіотажу перед святами створюють маркетологи. «Останні 20 років українці, як люди, які потребують речей, що компенсують нездійсненні мрії, оточення та побут, прагнуть до більш дорогих подарунків, ніж варто було б з точки зору європейських неписаних стандартів. Якщо брати для прикладу США, то там до високої якості одягу, прикрас і т.д. прагнуть афроамериканці, а більшість населення ставиться до цього скептично. Для українця це звичайна процедура», - говорить Покальчук. На його думку, збільшення кількості дорогих покупок у розстрочку - це маркер країни, що розвивається.

Впливають на наш вибір покупок і особистісні характеристики, і страхи, і комплекси, як говорить гештальт-терапевт Михайло Фризюк. На його думку, всі люди, схильні робити дорогі покупки, хочуть придбати річ хорошої якості, якою можна користуватися роками. Більшість йде за модою. «Маркетинг створив час споживання. Люди купують добротні речі не просто тому, що їм це потрібно, а тому, що є реклама. Я купую iphone спочатку 4, потім 4s, потім п'ятий. І не через те, що попередній зламався. Нова модель вийшла! А ця вже престижніша», - зазначає психолог. Багато про людину можуть сказати і його подарунки. «Іноді люди дарують дорогі речі для компенсації внутрішніх проблем. Наприклад, щоб показати себе успішним чоловіком, або бути коханим, в обмін на смартфон», - пояснює гештальт-терапевт.

Та це проблема не стільки України, скільки світової економіки взагалі. «Насправді - це закон світового ринку споживання. Це перегин, гонка, в якій ми не віддаємо собі звіту. Українці прагнуть не до якісних речей, а до статусу. Навіть школярі хочуть п'ятий iphone, тому що це престижно», - зазначає Фризюк. При цьому діти лише копіюють поведінку дорослих. «Батьки, можливо, і не хотіли б, щоб їхні діти так поводилися, але ж всі навколо так живуть. Реклама це пропагує. І влада це підтримує, тому що це сприяє розвиткові бізнесу, економіки», - додає психолог.

Країна понтів?

Україна виглядає однією з найбагатших країн Європи, якщо дивитися на покупки наших співвітчизників. «Україна - це країна понтів. Українець на останні гроші в кредит може придбати новітню модель Land Cruiser і жити при цьому в «хрущовці». Може, отримуючи зарплату в 300 доларів, купити iphone. Може купувати брендові речі або їх підробки, тому що всі друзі навколо так одягаються. І це не пов'язано з якоюсь бідністю. Це особливість нашої країни», - дивується віце-президент Української PR-ліги, президент Центру вивчення маніпулятивних технологій Денис Богуш. На його думку, справа не в рекламі або маніпуляції громадською свідомістю, а в тому, що ми звикли судити про людей по одягу. «Нещодавно купив іномарку, не говоритиму якої моделі. Приїхав у гості мій друг німець і запитав, навіщо мені така дорога машина. А мене ніхто не сприйме серйозно, якщо я не приїду на дорогій машині. Клієнти не захочуть мати зі мною справу», - розповідає він історію з життя.

Але на молодь реклама все таки впливає. Вона диктує певний спосіб життя успішної людини. І цього хочеться наслідувати, вважає соціолог Євген Копатько. «Реклама формує психологію споживання для молодих. Головним стає купівля новинок. Вона стимулює брати і не думати про наслідки. Ти взяв нову модель телефону - молодець, і ніхто не говорить, як віддавати потім за нього гроші. З іншого боку, є непоганий стимул, щоб більше працювати. Так що мода на гаджети і техніку - це добре для молоді», - вважає він. Аргументуючи свою позицію, Копатько зазначив, що необдумані покупки змусять навчитися правильно розподіляти свої кошти та сили. «Раніше експерти намагалися з'ясувати, чому українці воліють дорогі покупки. Але зараз ризиків, у тому числі фінансових, більше, тому людина робить більш усвідомлений вибір. Тенденція до придбання шикарних речей спостерігалася до кризи 2008 року. Зараз картина змінюється. І тепер це скоріше бажання зробити собі подарунок», - припускає він.

Не заперечує прагматизму українців і доктор соціологічних наук, завідувачка відділу соціології культури і масової комунікації НАН України Наталя Костенко. «Хочеться, якщо купувати, то щось якісне і надовго. А такі речі рідко коштують дешево. В українців є надія, що після того як візьмеш кредит, з'явиться нове джерело доходів або станеться диво. Є сподівання на краще у майбутньому. Якщо вже купив автомобіль, то з гаражем якось вирішиться», - говорить вона. Українці, на її думку, сподіваються на «авось» і не будують довгострокових планів.

Але ж телефон за 200 грн дзвонить так само, як і смартфон. Виникає запитання з реклами: «Навіщо платити більше?». Адже повагу потрібно заробляти не дорогими годинниками й автомобілем, а професіоналізмом і добротою душі. Тож, чи варто зустрічати по одягу?

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

589