З 3 січня 2014 року фрегат Військово-Морських сил Збройних сил України «Гетьман Сагайдачний» з вертольотом Ка-27 і спецназом розпочинає участь в операції Європейського Союзу з протидії піратству біля узбережжя Сомалі «EU NAVFOR ATALANTA». Про це повідомляє Департамент інформаційної політики Міністерства закордонних справ України.


Участь в операції «EU NAVFOR ATALANTA» здійснюється згідно з указом Президента України «Про направлення національного контингенту для участі України в операції «Океанський щит» та в операції Європейського Союзу «EU NAVFOR ATALANTA» та закону України «Про схвалення рішення президента України про направлення національного контингенту для участі України в операції «Океанський Щит» та в операції Європейського Союзу «EU NAVFOR ATALANTA».

Законом передбачено направлення національного контингенту загальною чисельністю до 250 військовослужбовців для участі України в операції «Океанський Щит» на період до 3 січня 2014 року, а також для участі України в операції Європейського Союзу «EU NAVFOR ATALANTA» на період з 3 січня по 5 березня 2014 року.

Нагадаємо, операція ЄС «EU NAVFOR ATALANTA» започаткована у грудні 2008 року в рамках Єдиної політики безпеки та оборони з метою боротьби з актами піратства біля узбережжя Сомалі.

Завдання національного контингенту під час участі в операції - запобігання і протидія проявам піратства, захист цивільних суден, які виконують завдання в рамках Всесвітньої продовольчої програми, попередження і втручання в спроби вчинення актів піратства або збройного пограбування, взаємодія з країнами, структурами і організаціями, які представлені в регіоні, для боротьби з актами піратства.

Як повідомляв ForUm, Рада схвалила участь українських військових в операції «Океанський щит» та «Аталанта».

24 вересня фрегат «Гетьман Сагайдачний» вийшов із Севастополя у тривалий морський похід для участі в операції з протидії піратству на морі «Океанський щит» в північно-західній частині Індійського океану (на період до 3 січня 2014 р.) та операції Європейського Союзу «EU NavFor Atalanta» (на період з 3 січня по 5 березня 2014 р.) 

4 жовтня корабель пройшов Суецький канал і увійшов в басейн Індійського океану. 12 жовтня фрегат у складі багатонаціонального корабельного об'єднання розпочав виконання завдань операції «Океанський щит» в Аденській затоці і почав патрулювання разом з кораблями флотів США, Данії та Нідерландів.

У НАТО високо оцінили дії фрегата «Гетьман Сагайдачний» в операції «Океанський щит».

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

318