Грамотна політика Національного банку України в нормативній сфері і в секторі валютних інтервенцій стала одним із ключових факторів, що забезпечили стабільність гривні в останні кілька років. Такої думки дотримується Валерій Литвицький, радник голови НБУ.

«Причину стабільності потрібно шукати в заходах, пов'язаних з валютними інтервенціями, треба шукати і в тому, що вдалося домогтися супернизької інфляції, що вдалося відновити довіру до заяв Центрального банку, який провів політику стабілізації гривні, і ринки повірили, що це всерйоз і надовго», - заявив експерт. За його словами, мова, зокрема, йде про запровадження вимоги обов'язкового продажу валютної виручки, про різні нововведення у сфері резервування коштів комерційними банками, про політику дедоларизації, про управління ліквідністю фінансових установ тощо.

Експерт акцентував увагу на некоректності заяв деяких економістів, що пов'язують валютну стабільність з більш високими процентними ставками за гривневими депозитами. «Це не найголовніше, тому що у нас в цьому році скоротилися ставки за депозитами, а приріст депозитів все одно відбувся. Населення не стало «атакувати» ринок, навпаки, у кілька разів менший відтік валюти, ніж у минулому році. Значить, справа не в ставках», - заявив Литвицький.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

154