Потреба України в золотовалютних резервах поступово знижується, тому сьогоднішній їхній обсяг (трохи більше 20 млрд доларів) достатній для підтримки стабільності національної валюти та вітчизняної економіки в цілому. Про це заявив керівник групи радників глави НБУ Валерій Литвицький.

«Потреба в резервах для вирівнювання курсу скорочується. Минулого року (2012 - Ред.) ми на валютні інтервенції витратили понад 6 млрд доларів, а в цьому році (2013 - Ред.) - 3,1 млрд доларів, що в два рази менше», - підкреслив експерт. За його словами, багато політиків досить часто дозволяють собі спекулювати на темі золотовалютних запасів. Зокрема, мова йде про деякі заяви, в яких стверджується, що резерви за останні два роки скоротилися в 2 рази. «Валютні резерви склали на 1 січня 2012 року 31 млрд доларів, зараз вони складають більше 20 млрд доларів. За 2012 рік резерви скоротилися з 31 млрд до 24 млрд, і за минулий рік - з 24 млрд до майже 21 млрд. 10 млрд за два роки, - це навіть не 50%, а 30%. Яке дворазове падіння резервів? Немає такого», - зазначив Литвицький.

Експерт акцентував увагу на тому, що сьогодні у економістів усього світу немає однозначної позиції щодо оптимальної величини золотовалютних запасів. «У нас були роки, коли резерви були 4 млрд, і, тим не менш, у нас був відносно стабільний курс... Резервів треба мати стільки, скільки потрібно, а не взагалі багато. Якщо багато, курс може надмірно посилюватися, якщо мало - може бути девальвація, але у нас їх достатньо. Ми виконали всі зобов'язання, в 3 рази більше заплатили боргів в цьому році, ніж у минулому році, крім того, сплатили борги 2008-2009 рр. І закінчили рік на рівні 20 млрд доларів», - сказав Литвицький.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

115