Китайський рятувальний вертоліт евакуював в четвер першу групу пасажирів з російського судна «Академік Шокальський», яке застрягло у льодах біля берегів Антарктиди, повідомляє РІА «Новости» з посиланням на агентство Сіньхуа.

Згідно з повідомленням, вертоліт забрав 12 пасажирів, щоб доставити їх на корабель Aurora Australius.


За інформацією кореспондента газети Guardian Алока Джа (Alok Jha), вертоліт з пасажирами злетів і попрямував до австралійського судна. «Перші пасажири з «Шокальского» зараз на шляху до Aurora Australius», - написав він у своєму мікроблозі Twitter.

Вертоліт доставив першу групу пасажирів на австралійський корабель, повідомляє Австралійське управління морської безпеки (AMSA) у своєму мікроблозі в Twitter.

«AMSA отримало підтвердження, що завершено перше транспортування 12 пасажирів до Aurora Australius», - пише AMSA.

Раніше повідомлялося, що спочатку пасажирів групами по 12 чоловік доставлять на китайський корабель «Сюэлун», а звідти групами по 22 людини - на баржах до Aurora Australius.

Рішення про евакуацію пасажирів з російського судна було прийняте в понеділок після того, як до нього не зміг пробитися австралійський корабель льодового класу Aurora Australius. Проведення рятувальної операції було відкладене через погані погодні умови.

За даними МЗС Росії, яке підтримує зв'язок з «Академіком Шокальским», всі члени екіпажу і учасники експедиції здорові, загрози їхньому життю немає. На борту судна знаходяться 74 людини, 22 з них - громадяни Російської Федерації, члени екіпажу.

Нагадаємо, «Академік Шокальський» був заблокований кригою біля узбережжя Антарктиди 24 грудня. Рішення про евакуацію пасажирів російського судна вертольотом було прийняте в понеділок після того, як до нього не зміг пробитися австралійський корабель льодового класу Aurora Australius. Проте проведення рятувальної операції було відкладене через погані погодні умови.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

986