По Інтернету давно гуляє жарт, що найкращий робочий графік у наш час у Діда Мороза - «доба через 364». Хоча, це всього лише жарт. Адже у казкового дідуся, як не крути, роботи куди як більше. Згадати хоча б розкидані по світу численні резиденції, які відкриті далеко не тільки в новорічну ніч. Звичайно, садиби, будинки, села і цілі містечка, де «прописаний» Дід Мороз, він же Санта-Клаус, він же Святий Миколай, він же Йоулупуккі і так далі, побудовані для розваги туристів. По суті, це бізнес на казці. Але на період новорічно-різдвяних свят бажання вірити в диво з'являється не тільки у дітей. Тому і поїздки в гості до казкового старого користуються великою популярністю. Навіть якщо всім зрозуміло, що створюють атмосферу свята спеціально навчені люди за матеріальну винагороду.

У те, де і коли можна знайти Діда Мороза, а також чи варто вирушати в подорож виключно заради аудієнції з ним, розбирався ForUm.

Куди їхати?

При бажанні відвідати Діда Мороза або його іноземних колег можна мало не в будь-якій країні світу. Але туроператори і бувалі мандрівники зазначають всього кілька резиденцій, де мешкає «справжній» чарівник.

Для українців ближче всього, звичайно, рідні Карпати, де оселився найбільш довгоочікуваний дідусь. Вітчизняна садиба Діда Мороза, а точніше, Святого Миколая розташована в селі Пістинь Івано-Франківської області неподалік від популярного туристичного центру Косова. Святий буквально живе на роботі, адже крім власне будинку в комплекс входить пошта, де обробляють тисячі листів від дітей з усієї України. Також на території садиби є аж два музеї, присвячені природі Карпат та історії новорічних іграшок. До речі, незважаючи на досить значний потік гостей, працює Святий Миколай практично безоплатно - ціни в його резиденції символічні.

Якщо є бажання шукати Діда Мороза за межами України, але не так щоб дуже далеко, то можна поїхати в Білорусію чи Росію. Одна з резиденцій казкового чарівника розташовується в білоруському селі Каменюки на території знаменитої Біловезької пущі. Російський Дід Мороз вважає своїм будинком Великий Устюг, де є цілий тематичний парк, присвячений одному з найулюбленіших на просторах СНД святу. До речі, саме в Устюзі туристична інфраструктура розвинена найкраще, що автоматично робить візит до Діда Мороза задоволенням не з дешевих.

Так, до речі, не варто забувати, що кожну з вищезгаданих резиденцій називають «найсправжнішою». Виходячи з цієї класифікації, «супер-найсправжнішою» буде будинок Діда Мороза, або по-місцевому Йоулупуккі, в Рованіємі в Лапландії. Цей маєток також побудовано за принципом розважального парку з атракціонами, які припадуть до душі і дітям, і дорослим.

Коли планувати поїздку?

Існує думка, що найкращий час для поїздки діда з подарунками припадає на період між Новим роком і Різдвом. Але варто пам'ятати про дві речі. Перша - це наплив бажаючих, охоплених ідеєю зустрітися з казкою саме тоді, коли новорічний настрій перебуває на піку. Багато мандрівників скаржаться, що через велику кількість гостей резиденції перетворюються в якийсь конвеєр, і приділити увагу кожному співробітники просто не мають можливості. Друге, що варто взяти на замітку, збираючись побачити оселі Діда Мороза, це те, що резиденції працюють мало не цілий рік. І в Карпатах, і в Біловезькій пущі, і в Устюзі різноманітні тематичні заходи проводять не тільки взимку. Звичайно, у липні, наприклад, новорічний настрій навряд чи з'явиться. А ось незадовго до або відразу після гарячого сезону поїздка буде більш комфортною.

Їхати до казки лише заради однієї казки?

Часто туроператори виділяють поїздку в одну з резиденцій Діда Мороза в окремий тур. Але виникає закономірне питання: а чи варте воно того? Ті, хто вже встиг випробувати на собі всі принади такої поїздки, схиляються до думки, що іноді очікування бувають завищені.

«Ми були в Лапландії, дуже давно хотіли туди поїхати. Скажу точно, що якщо їхати туди з дітьми, то вони все ще повинні вірити в Діда Мороза. Інакше їм буде не настільки цікаво. Ми тур спеціально не купували, добралися до Фінляндії самостійно. Не скажу, що витратили масу грошей, але в порівнянні з розцінками турфірми ще й зекономили. Встигли побачити багато чого, покататися на оленях. А саму резиденцію Діда Мороза залишили на останній день. І добре, що поїхали не тільки туди. На мою думку, у Фінляндію потрібно їхати не тільки через неї», - розповідає мама двох дітей Олена.

«Ми, коли в Карпатах відпочивали, брали екскурсію в садибу Святого Миколая. Це десь після Різдва було. Там дуже красиво, види на гори просто запаморочливі. Але сама садиба не вразила. Цікаво, але не більше того. Раджу заглядати туди тільки мимохідь, подорожуючи Карпатами», - вважає Ірина.

Приблизно те ж саме туристи говорять про білоруську та російську вотчини казкового діда. Приємним бонусом під час поїздки в ці резиденції стане екскурсія по Біловезькій пущі і самому Великому Устюгу.

Як би там не було, магія Нового року полягає не стільки в самому святі, скільки в умінні створювати потрібну атмосферу. Тому будь-яка поїздка до Діда Мороза, не важливо, в «найсправжнішу» резиденцію або в найближчий торговий центр, може стати чарівною. Справа тільки в бажанні повірити в диво.

Валентина Дудко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

573