Закон «Про засади функціонування ринку електроенергії України», що передбачає лібералізацію оптового ринку електроенергії країни, вступив у дію з 1 січня 2014 року.

Рада прийняла закон про лібералізацію енергоринку 24 жовтня 2013 року, він був опублікований в газеті «Урядовий кур'єр» 18 грудня.

Деякі пункти закону почнуть діяти пізніше, повідомляє «Інтерфакс-Україна».

Наразі в Україні діє енергоринок єдиного покупця, тоді як новий закон передбачає впровадження моделі роботи за прямими договорами, ринок контрактів «на добу вперед» і балансуючий ринок, який дасть можливість регулювати дисбаланс, що виникає при виробництві електроенергії. Також передбачається створення ринку додаткових послуг по закупівлі маневрених потужностей.

Найбільш спірним у законопроекті є питання створення фонду врегулювання вартісного дисбалансу і його наповнення виключно за рахунок коштів атомних і гідроелектростанцій.

На думку представників атомної галузі, основною функцією фонду буде отримання коштів від енергогенеруючих компаній, що належать державі (АЕС, ГЕС і ГАЕС) для подальшого їхнього спрямування на покриття збитків, що знаходиться переважно у приватній власності, теплової генерації, а також гарантованих постачальників.

Через фонд будуть проводитися розрахунки за продану за «зеленим тарифом» електроенергію, а також відшкодовуватися збитки гарантованих постачальників від продажу споживачам електроенергії за регульованими тарифами та витрати від купівлі електричної енергії, виробленої на ТЕЦ та інших установках з комбінованим виробництвом електричної енергії за регульованими цінами та її продаж за ринковими цінами.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

274