Музей голокосту у Вашингтоні повернув меморіальному комплексу Аушвіц-Біркенау половину бараку, яка понад 20 років була частиною експозиції в США, повідомляється на сайті польського музею.

Музей намагався добитися продовження терміну оренди, однак це було неможливо згідно з польським законом від 2008 року, який забороняє вивозити об'єкти історичної спадщини країни на термін більше п'яти років. Як наголошується в прес-релізі, половину бараку доставили в польський порт Гдиня по морю в неділю, 29 грудня.

Співробітники польського меморіального комплексу розповіли, що консервація споруди, яка 20 років виставлялася в музейному залі, може зайняти до трьох років, пише «Lenta.ru».

Після цього півбараку повернеться на своє історичне місце, поруч з іншою половиною.

Барак 30 є єдиним збереженим в Освенцимі дерев'яним бараком, побудованим до вересня 1943 року. Там розташовувалася лікарня для в'язнів так званого «сімейного табору» Терезіенштадт, куди перевозили євреїв з гетто в місті Терезин в Богемії і Моравії. Всього з Терезіна в Освенцим доставили близько 46 тисяч чоловік, з них приблизно 20 тисяч проживали в «сімейному таборі», а решту вбили в газових камерах або відправили в інші частини концтабору. За свідченням одного з в'язнів, що вижили, в бараці 30 розташовувалися терапевтичне та інфекційне відділення лікарні.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

147