Домовленості між Україною і Росією про зменшення ціни на газ дадуть можливість українським підприємствам знизити собівартість продукції, одержати великі прибутки, а відтак - засоби для модернізації; крім того, знизиться тиск на державний бюджет. Таку думку в ефірі телеканалу «БТБ» висловив відомий економіст Всеволод Степанюк.

«Дешевший газ - він пожвавлює економічне життя, а не навпаки. Домовленості про газ - вони дуже істотні для України. Це зменшить навантаження на бюджет. Не потрібно дотувати комунальний сектор. Можна знизити ціну для реального сектора економіки, що дасть йому більший прибуток, ніж він має зараз, і таким чином вивільнить кошти на модернізацію», - зазначив Степанюк. За його словами, це своєрідний таймаут для економіки, протягом якого промисловість зможе адаптуватися до нових реалій.

Експерт вважає, що після виконання доручення Президента України щодо зниження цін на газ для промисловості істотно покращиться становище, в першу чергу, підприємств хімічної галузі, де більше 50% собівартості припадає на витрати за газ. Він також висловив упевненість в тому, що кредитні кошти від Росії та істотні знижки на газ є передумовою виконання програми соціального забезпечення громадян у наступному році. «Зниження ціни на газ, поліпшення торгівельних умов з РФ і реалізація всіх тих домовленостей, які були підписані, - вони дають можливість виконати свою програму щодо покращення соціального забезпечення», - сказав Степанюк.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2590