Китайські законодавці вирішили пом'якшити політику «одна сім'я - одна дитина», що проводилася в країні з кінця 1970-х років з метою обмеження народжуваності.

Тепер сім'ям можна мати двох дітей, у разі якщо батько і мати самі були єдиними дітьми у своїх батьків.

Відповідну резолюцію, за повідомленням державного агентства Сіньхуа, прийняв постійний комітет Всекитайських зборів народних представників - вищий орган законодавчої влади в КНР.

Поки це ще тільки наміри, оскільки рішення постійного комітету ВЗНП повинні бути формально схвалені зборами народних представників. Однак раніше подібна демографічна політика вже діяла в деяких регіонах Китаю в тестовому режимі, повідомляє «Бі-бі-сі».

Як повідомляють політичні спостерігачі, влада КНР вимушено пішла на це, прагнучи вирішити дві проблеми.

По-перше, правило «одна сім'я - одна дитина» вкрай непопулярне в країні, і з кожним роком викликає все більше невдоволення з боку китайців.

По-друге, уряд стурбований стрімкими темпами старіння населення. За деякими підрахунками, до 2050 року більше чверті жителів Китаю буде старшим за 65 років, а це - пряма загроза ринку праці і джерело серйозних економічних проблем в майбутньому.

Зараз населення країни становить 1,349 мільярда.

Крім послаблень у демографічній політиці, постійний комітет ВЗНП прийняв ще одне важливе рішення: скасувати численні табори трудового перевиховання.

Система «виправлення через працю» була створена китайським урядом в 1957 році.

Для поміщення громадян у табори трудового перевиховання не потрібно винесення судових рішень - рішення приймалося колегією з представників правоохоронних органів. Термін утримання в трудових таборах міг досягати чотирьох років.

За повідомленням деяких ЗМІ, в Китаї зараз налічується 351 такий табір. В них містяться - за різними даними - від 50-ти до 260 тис. осіб.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

486