Громадянин України Руслан Якушев з судна «Арктик Санрайз», який три місяці був під арештом в Росії, прилетів на Батьківщину. Про це в ексклюзивному коментарі Forum'у заявив заступник директора Департаменту інформаційної політики МЗС України Василь Зварич.

За його словами, це відбулося за сприяння українського генерального консульства в Санкт-Петербурзі. «Він вилетів додому вечірнім рейсом», - уточнив Зварич.

Він додав, що консул супроводжував Якушева аж до посадки в літак. «Під його контролем українець пройшов паспортний і митний контроль», - сказав Зварич.

Нагадаємо, активісти міжнародної організації Greenpeace спробували 18 вересня піднятися на нафтову платформу «Прирозломна» в Печорському морі для проведення акції проти нафтовидобутку в Арктиці. У результаті активістів, серед яких і один громадянин України, затримали, їм пред’явили звинувачення у піратстві.

Всім 30 затриманим активістам Greenpeace у справі про НП на «Прирозломній» пред'явлені звинувачення в хуліганстві, при цьому звинувачення в піратстві, висунуті раніше, не зняті.

18 листопада суд в Петербурзі почав відпускати під заставу активістів «Грінпіс» і в кінці листопада відпустив останнього активіста.

24 грудня слідчі почали видавати активістам Greenpeace постанови про закриття щодо них кримінальної справи по амністії.

25 грудня Росія амністувала Якушева.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

356