Баку висловлює офіційний протест проти вступу Вірменії в Митний союз до тих пір, поки не вирішено нагірно-карабахський конфлікт.

Про це заявив заввідділом суспільно-політичних питань адміністрації президента Азербайджану Алі Гасанов.

«Вступ Вірменії в Митний союз або іншу подібну структуру можливий тільки після звільнення окупованих азербайджанських земель», - сказав Гасанов, повідомляє РІА «Новости».

Нагадаємо, Вірменія прийняла рішення вступити в МС у вересні 2013 року. Президенти Вірменії та Росії Серж Саргсян і Володимир Путін за підсумками двосторонніх переговорів у Москві виступили зі спільною заявою, згідно з якою Вірменія вирішила вступити в Митний союз, а в подальшому брати участь у формуванні Євразійського економічного союзу.

Вірменія і Азербайджан конфліктують через Нагірний Карабах. Нагірно-карабахський конфлікт почався в лютому 1988 року, коли Нагірно-Карабахська автономна область заявила про вихід з Азербайджанської РСР. У вересні 1991 року в центрі НКАО Степанакерті було оголошено про створення Нагірно-Карабахської республіки (НКР).

Офіційний Баку визнав цей акт незаконним, скасувавши автономію Карабаху, яка існувала в радянські роки. Після цього розпочався збройний конфлікт, який тривав до 12 травня 1994 року, поки не набула чинності угода про перемир'я. Азербайджан втратив контроль над Нагірним Карабахом і - повністю або частково - сімома прилеглими до нього районами. З 1992 року ведуться переговори щодо мирного врегулювання конфлікту в рамках Мінської групи ОБСЄ. Азербайджан наполягає на збереженні своєї територіальної цілісності і вважає Нагірний Карабах окупованими територіями. Вірменія захищає інтереси невизнаної республіки, оскільки НКР не є стороною переговорів.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

4660