Правила торгівлі тютюновими виробами будуть упорядковані з метою захисту прав підприємців, повідомив директор Департаменту розвитку торгівлі Мінекономрозвитку Михайло Куницький.

За його словами, Мінекономрозвитку підготувало проект наказу, спрямованого на усунення суперечностей між законодавчими нормами і Правилами роздрібної торгівлі тютюновими виробами. Це дозволить уникнути виникнення конфліктних ситуацій між підприємцями та органами контролю. Також, згідно з нововведеннями, органи місцевого самоврядування не будуть наділені повноваженнями щодо обмеження місць продажу алкогольних і тютюнових виробів.

«Сьогодні від багатьох органів місцевого самоврядування надходять пропозиції про внесення змін до Закону щодо надання їм права обмежувати місця продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів. У разі надання їм таких повноважень, може зменшитися кількість суб'єктів господарювання сфери роздрібної торгівлі тютюновими виробами, а тіньовий обіг зазначеної продукції, навпаки, зросте», - зазначив директор департаменту.

Експерт міністерства попередив також про інші негативні наслідки обмеження роздрібної торгівлі тютюновими виробами: скорочення робочих місць, банкрутство підприємств роздрібної торгівлі та виробників, а отже - зменшення поповнення бюджету.

Куницький додав, що нововведення сприятимуть підвищенню рівня торговельного обслуговування населення та захисту прав споживачів. Зокрема, відповідно до сучасних умов, вони передбачають встановлення максимальної роздрібної ціни та нанесення її на упаковку тютюнових виробів. Крім того, в проект внесено норми щодо місць, в яких заборонено розміщувати інформацію про товар.

Електронна версія проекту наказу «Про затвердження Змін до Правил роздрібної торгівлі тютюновими виробами» і пакет документів до нього розміщено на сайті Міністерства економічного розвитку і торгівлі України у розділі «Обговорення проектів документів». Зауваження та пропозиції приймаються протягом місяця.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

244