Уряд затвердив список країн, в яких ставка податку на прибуток на 5 і більше відсоткових пунктів нижча, ніж в Україні.

Завдяки прийнятому списку, Закон про трансферне ціноутворення, дією якого буде забезпечуватися надходження в бюджет 5-12 млрд. грн. щорічно, запрацює на повну силу.

Кабінет Міністрів визначив список держав, операції з резидентами яких будуть контролюватися, повідомляється в Інформаційно-аналітичному бюлетені КМУ.

Ставка податку на прибуток у цих державах на 5 і більше відсоткових пунктів нижча, ніж в Україні. Всього таких держав (територій) 73, серед них: Беліз, Бахрейн, Албанія, Британські Віргінські острови, Грузія, Ірландія, Киргизстан, Кіпр, Ліхтенштейн, Макао, Мальта, Молдова, ОАЕ, Панама, Парагвай, Сейшельські острови, Сінгапур, Судан, Узбекистан, Чорногорія, Швейцарська Конфедерація, Ямайка.

Даний список є другою редакцією переліку держав, розробленого Міндоходів. З раніше узгодженого списку (92 країни) виключені Литва, Латвія, Німеччина, Туркменістан, Білорусь та ін.

Такий крок Кабмін вжив для забезпечення дій «Закону про внесення змін до Податкового кодексу України щодо трансфертного ціноутворення», який набув чинності 1 вересня цього року.

Згідно із Законом, під контроль Міністерства доходів і зборів підпадають зовнішньоторговельні операції обсягом 50 млн грн. і більше.

У результаті дії Закону планується залучити до бюджету суми у розмірі 5-7 млрд грн.
протягом першого року дії документа. У 2015 році ця цифра, за попередніми прогнозами, може збільшитися до 12 млрд грн.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

193