Пауза в євроінтеграції і міждержавні угоди з Росією і Китаєм повністю відповідають національним інтересам України. Про це в ефірі каналу БТБ розповів відомий політолог Вадим Карасьов.

Експерт зазначив, що в результаті зазначених угод Україна налагодила відносини з північним сусідом, отримала час для кращої підготовки до умов асоціації з ЄС, а також засоби і нові проекти для розвитку економіки в наступному році.

«Ми відіграли одночасно свій східний вектор і європейський вектор, отримали фінансову допомогу з боку Росії. Отримали досить серйозні проекти з Китаєм. До речі, Китай сприймає Україну як майданчик, з якого можна переходити на ринки ЄС. Це теж для них важливо, щоб просувати свою економіку в об'єднану Європу», - сказав експерт.

Політолог зазначив, що кредити від Росії вигідні як Україні, так і ЄС.

«Це якоюсь мірою в інтересах Європи, тому що вона зняла з себе тягар фінансової допомоги Україні, і, думаю, десь потайки аплодує цій ситуації», - сказав експерт.

Він додав, що в Європі є свої фінансові і соціальні проблеми.

У зв'язку з цим, на його думку, ЄС також необхідна пауза у відносинах з Україною.

«Пауза у відносинах з Україною потрібна ЄС для того, щоб переосмислити своє ставлення до неї, а також для розуміння того, що вона не може інтегруватися в тому форматі, як це робили країни Балтії, Польща. Там була перспектива членства, відповідно вони могли розраховувати на фінансову допомогу», - сказав Карасьов.

«І головне - ЄС повинен зрозуміти, що інтеграція для України можлива лише тоді, коли це забезпечує економічні інтереси України». ЄС повинен зрозуміти, що просто гра: суб'єкт - ЄС, Україна - об'єкт - це не для України, хоча б тому, що не вирішене питання в Угоді про асоціацію щодо індустріального надбання попередньої епохи. Просто так від нього відмовитися неможливо», - переконаний політолог.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

235