Поліпшення міжнародним рейтинговим агентством Standard&Рoor's прогнозу рейтингу України з «негативного» на «стабільний» відображає думку агентства про те, що надання Росією прямого фінансування обсягом 15 млрд доларів має забезпечити потреби України в зовнішньому фінансуванні в найближчі 12 місяців.

Про це йдеться в аналітичному огляді експертів Альфа-банку.

Експерти стверджують, що за умови рефінансування торгових кредитів та інших боргових зобов'язань приватного сектора - S&P очікує стабілізації обсягу валютних резервів України.

Водночас, за їхніми словами, стримуючий вплив на рейтинги України здійснює думка рейтингового агентства про політичні потрясіння, спад економіки, важку ситуацію у фінансовому секторі та слабкі показники зовнішньої ліквідності.

«У той же час ще порівняно низький, хоч і зростаючий рівень боргу уряду і відносно диверсифікована економіка сприятливо впливають на рейтинги України. За прогнозами, обсяг валютних резервів у Національному банку буде в середньому достатній для виплат по рахунку поточних операцій протягом трохи більше двох місяців і погашення менш ніж 30% короткострокового зовнішнього боргу за залишковим терміном погашення на період прогнозу (2014-2016)», - сказали вони.

Аналітики зазначають, що припущення S&P в основному відповідають прогнозам, зробленим в листопаді, і передбачають, що більший дефіцит рахунку поточних операцій буде частково фінансуватися за рахунок фінансової допомоги від Росії, компенсуючи тиск на валютні резерви.

«Рейтинги можуть бути підвищені у випадку реалізації Україною програми реформ, внаслідок яких дефіцит зовнішньоторговельної діяльності і дефіцит бюджету можуть скоротитися (при цьому процентні витрати уряду знизяться до рівня менше 5% доходів), або у разі істотного скорочення потреб у зовнішньому фінансування», - підсумували вони.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

164