Кабінет Міністрів України посилить контроль за безпекою нехарчової продукції і посприяє налагодженню ефективної взаємодії між підприємцями та органами ринкового нагляду. Для реалізації цих завдань уряд пропонує внести зміни до Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції».

«Прийняття проекту Закону сприятиме дотриманню принципів державної регуляторної політики, поліпшенню умов діяльності суб'єктів господарювання та посилить захист споживачів», - наголосив перший заступник міністра економічного розвитку і торгівлі України Анатолій Максюта.

За його словами, запропоновані зміни вносяться у зв'язку з тим, що за півтора року, з тих пір як реалізуються норми Закону, були випадки недопущення посадових осіб до проведення перевірок характеристик продукції. Між тим, обов'язкові вимоги до нехарчової продукції встановлені в 36 технічних регламентах. Однак часто виробники або розповсюджувачі уникають перевірки продукції і відповідальності за реалізацію небезпечних товарів, що загрожує суспільним інтересам і перешкоджає державі приймати відповідні заходи. Впровадження запропонованих норм допоможе відстежувати послідовність поставки нехарчової продукції від виробника до споживача і не допускати поширення небезпечної продукції на ринку України.

Зокрема, пропонується застосовувати штрафні санкції до суб'єктів господарювання, які перешкоджають проведенню перевірок або відмовляються виконувати законні вимоги посадових осіб, які здійснюють державний ринковий нагляд.

«Впровадження змін дозволить врегулювати проведення перевірок відповідно до чинного законодавства і вилучати небезпечну продукцію з ринку України», - зазначив Максюта.

Розмір запропонованих штрафних санкцій порівнянний зі штрафними санкціями за інші порушення, встановлені цим законом.


Довідка: Органами ринкового нагляду є Укрморрічінспекція, Держветфітослужба, Держгірпромнагляд, НКРЗ, Держспоживінспекція, Держлікслужба, Держархбудінспекція, Держсільгоспінспекція, Держатомрегулювання та Пробірна служба.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

136