Реформа енергетичного ринку дозволить розвивати експорт електроенергії. Про це експерт з питань енергетичних ринків Андрій Перевертаєв заявив під час круглого столу, передає кореспондент Forum'у.

За словами аналітика, розширенню кола експортерів сприятиме лібералізація енергоринку, закладена в новому законі про засади його роботи.

«Цей закон скорочує державне втручання і стимулює конкуренцію. Передбачені в ньому прямі договори, балансуючий ринок, електронні аукціони з експорту на щоденній основі, вторинний ринок доступу до пропускної спроможності - все це створює умови для торгівлі електроенергією як товаром для вітчизняних і зарубіжних компаній», - зазначив Перевертаєв.

Він додав, що у Європі більше 80% електрики продається за прямими контрактами між виробниками та постачальниками (або ж великими споживачами) на основі вільного ринкового ціноутворення.

«В Україні ж до останнього часу модель ринку і система тарифоутворення стримували розвиток експортного потенціалу. Реформа дозволить залучити інвестиції в інфраструктуру і модернізацію експортних потужностей. Сьогодні пропускні здатності транскордонних ліній електропередач вже використовуються практично на 100%, забезпечуючи експорт 10 млрд кВт-год української електроенергії. Істотного збільшення поставок в європейські країни в середньостроковій перспективі 3-5 років можна досягти за рахунок будівництва вставок постійного струму», - повідомив фахівець.

Він продовжив, що позитивного ефекту можна очікувати від змін у Порядок проведення експортних аукціонів, прийнятих 7 листопада. «Вони сприятимуть розширенню кола учасників торгів. Інтерес до аукціонів зросте за рахунок зменшення розміру гарантійного внеску та більш широкого застосування механізмів забезпечення виконання зобов'язань перед системним оператором», - зазначив Перевертаєв.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

123