У 2014 році дев'ять обленерго в Україні перейдуть на нову систему тарифоутворення. Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, заступник гендиректора Центру досліджень енергетики Вадим Гламаздін заявив під час круглого столу.

За його словами, Національна комісія регулювання енергетики (НКРЕ) прийняла рішення про це відповідно до оновленої національної енергостратегії України. «Справа в тому, що протягом багатьох років обленерго недофінансовуються, і, як наслідок, не вкладають достатньо коштів у мережеву інфраструктуру. Тепер же вони будуть мотивовані швидше усувати неполадки в енергомережах, створювати центри обслуговування клієнтів, call-центри, інформувати споживачів з усіх питань. Причому нова система тарифоутворення не потягне за собою підняття цін для одержувачів», - сказав експерт.

Він додав, що терміном на 15 років 9 обласних енергорозподільчих компаній отримають фіксований тариф з гарантованою прибутковістю, а натомість обіцяють покращити якість електропостачання та обслуговування населення. «При цьому НКРЕ зобов'яже обленерго забезпечити 100%-ві платежі в ДП «Енергоринок», а також обмежити прибутковість рівнем у 5%. Якщо вимоги не будуть виконуватися, то НКРЕ накладатиме штрафи», - зазначив він.

Аналітик наголосив, що впровадження «стимулюючого тарифоутворення» - лише перший крок на шляху до залучення інвестицій у галузь. «І все таки, він повинен допомогти з поліпшенням стану мереж. Сьогодні втрати енергії при передачі - 12%, в Європі вони не перевищують 7%. За оновленою Енергетичною стратегією України до 2030 р., у розвиток локальних мереж потрібно інвестувати 134 млрд грн.: щорічні вкладення повинні становити 7 млрд грн», - зазначив він.

Андрій Боярунець,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

170