Останні півтора місяця увага всієї України прикута до Майдану Незалежності у Києві. І може скластися враження, що більше нічого в цьому житті немає і бути не може. Хтось підтримує ідеї Майдану, хтось ставиться до нього байдуже, хтось критикує. А ось як бути тим, хто виявився заручником ситуації, незалежно від власної громадянської позиції, а лише тому, що там знаходиться будинок або робота? Навколо Майдану працюють аптеки і магазини, кафе і ресторани, живуть батьки, яким потрібно водити дітей до школи, пенсіонери, яким доводиться ходити за ліками і продуктами.
 
У тому, чи є життя поза Майдану, і яке воно зараз, розбирався ForUm.
 
Так, у центральній частині Києва життя триває. За 5 хвилин ходьби від Майдану Незалежності взагалі нічого не нагадує про події, що відбуваються на центральній площі. На вулицях йде підготовка до Нового року. У вікнах квартир уже з'явилися гірлянди, саморобні сніжинки. Люди ведуть звичний спосіб життя: хтось вигулює собаку, хтось просто прогулюється, хтось поспішає відвести дитину на урок музики.
 
У всіх цих людей своя думка про події, що відбуваються. Так, Валентина, мешканка одного з будинків на вул. Шовковичній каже, що це вже її 3 «революція» і ставиться вона до цього з розумінням. «Я вважаю, що це нормально. Нічого страшного не відбувається. Люди після себе прибирають, вони не заважають мешканцям», - розповідає вона.
 
Особливо радують події в країні Ірину і Тетяну, двох подруг, які мешкають на вул. Лютеранській. «Знаєте, звичне життя - робота-дім-робота - вже набридло. А тут хоч різноманітність з'явилася», - каже Ірина. «А я живу одна, тому запрошую мітингувальників до себе додому переночувати. Також ношу активістам їжу. В принципі, в районі все працює. У побутовому плані змін не відбулося. А барикади і перекриті дороги мені не заважають», - посміхаючись, розповідає Тетяна.
 
На відміну від них, Катерина не дуже задоволена подіями. «Оскільки ми тут живемо, то на собі дуже сильно відчуваємо всі події, що відбуваються в центрі. Я розумію людей, які зараз на Майдані, але барикадування цілих кварталів мені незрозуміло. Мені здається, що це нічого не принесе, але створює багато незручностей людям, які тут живуть, викликає негатив. Коли розібрали барикади вперше, для моєї родини вони зникли дуже вчасно. Моїй мамі стало зле, і «швидка» змогла нормально проїхати. Не знаю, як би доїхали медики, якби це нещастя сталося раніше чи тепер, коли перегородки знову повернулися», - нарікає вона.
 
 

За всім, що відбувається, спостерігає з власних вікон у центрі Києва пенсіонерка Людмила. Щоранку вона виходить на Хрещатик, щоб погодувати голубів. За її словами, птахи вже знають її й летять завжди назустріч. Але акції протесту принесли в її звичний побут незручності. «Дуже важко стало, незручно, галасливо. До магазину просто так не пройти. Все скрізь перекрито. Ще й арку закрили, правда зараз зробили прохід збоку, але все одно доводиться обходити. Я навіть кілька разів не могла хліб купити. По два-три рази ходила. Привозять в магазин і відразу розбирають на бутерброди для Майдану. Також немає жодної лавочки на Хрещатику. А я завжди, коли повертаюся додому, сідаю перепочити», - важко зітхаючи, скаржиться жінка.
 

Незадоволений тим, що відбувається, і таксист, якого кореспонденти Forum'у зустріли в одному з дворів на Хрещатику. «Роботи немає. Через всю цю плутанину іноземці не хочуть приїжджати в Україну, а я переважно тільки їх і вожу. Та й весь центр перекритий, щоб сюди дістатися, потрібно манівцями проїжджати. А тариф від цього не змінюється. Тому зараз мало хто хоче їхати в центр», - каже чоловік.
 
Підтримує його і паркувальник, який працює в цьому ж дворі. «До початку цих протестів тут ніде було поставити машину, а зараз паркуються тільки жителі цих будинків. Звичайно, жителям добре, а у нас роботи немає», - скаржиться він.
 
Не пройшли останні події і повз одного з найпопулярніших місць відпочинку киян - Маріїнського парку. Зараз тут рідко побачиш закоханих, молодих мам зі своїми дітьми, бабусь із дідусями, які прогулюються.
 

Лише стійкі послідовники Фалунь Дафи продовжують там медитувати. Напевно, східна філософія має свою силу.
 

Примітно, але лавочки в Маріїнському парку також стали рідкістю. Як відомо, їх використовували для будівництва барикад.
 

За декілька метрів від Маріїнського парку нам все-таки вдається зустріти маму з дитиною. Вони щойно вийшли на прогулянку і прямують у бік Києво-Печерської лаври. «Довелося змінити свій маршрут. Знаєте, жити в центрі - це добре, але, напевно, центр підходить для людей без маленьких дітей. З кожним днем я все більше і більше переконуюся. Всі звичні місця, куди ми ходимо гуляти, зайняті учасниками мітингу. У парк взагалі не зайти, навіть на дитячому майданчику сидять «великі діти». На Хрещатик також не вийти - нестерпний запах. Я кажу з точки зору мами, у якої є маленька дитина. Адже їй необхідні прогулянки на свіжому повітрі, їй хочеться бігати, а не сидіти на одному місці. А зараз це важко зробити. Якби хоч літо було. Можливо, якби я жила в спальному районі, у мене була б інша думка», - розмірковує молода мама.
 

Традиційно у грудні починаються передноворічні та різдвяні знижки. У мас-маркетах одягу на Хрещатику зазвичай біля кас доводиться стояти по 30 хвилин, щоб оплатити свою довгоочікувану покупку. У магазини приїжджають не тільки кияни, а й мешканці інших регіонів. Але зараз, незважаючи на грандіозні розпродажі, магазини за 50-200 метрів від Майдану Незалежності напівпорожні. Замість улюблених усіма продавцями черг, бутіки оточені барикадами. «Людей немає. Сьогодні за весь день лише дві людини зробили покупки. Швидше б усе повернулося на свої місця», - скаржиться продавець одного з мас-маркетів, який знаходиться за 30 метрів від барикад.
 
Такої ж думки й охоронець магазину, розташованого практично навпроти Київської міської державної адміністрації. «Коли це все починалося, я зрадів, підтримував. Зараз цієї радості не залишилося. Я все розумію, але набридло. Просто набридло. Якби результат був», - з втомою на обличчі каже чоловік.
 
Іншої думки охоронець торгового центру, розташованого в самому центрі Майдану Незалежності. Йому подобається те, що відбувається, і не лякає велика кількість людей у центрі Києва. «А що тут такого? Хуліганств немає, крадіжок теж. Все як раніше, як завжди», - стверджує він.
 

Що стосується магазинів елітного одягу, які знаходяться в Пасажі, розташованому неподалік від Майдану, то події, що відбуваються, не дуже позначилися на їхньому продажу. «У нас є свої постійні покупці. Тому вони як приходили, так і приходять. Тим більше, у нас зараз час розпродажів. Правда, деякі скаржаться, що гірше стало добиратися, але це не дуже серйозна для них перешкода», - говорить консультант одного з магазинів.
 
 

Зараз магазини готують до Нового року: прикрашають вітрини новорічними кулями, ставлять новорічну ялинку, вішають гірлянди. Хоча на початку акцій протесту ситуація в елітних бутіках була інша: з вітрин прибирали колекцію модного одягу, посилювали охорону, а деякі магазини взагалі не працювали. «У цьому немає нічого дивного. Ніхто не знав, чого очікувати. Але зараз все повернулося на свої місця, і ми продовжуємо працювати за звичайним графіком», - запевняє продавець.
 
 

Неоднозначна ситуація склалася і в сфері ресторанів та громадського харчування.
 
Співробітники ресторанів швидкої їжі дуже раді мітингам. Знайти вільний столик практично неможливо. Постійні черги на касах. Адміністратори закладів у захваті від такої кількості відвідувачів. «Та у нас таких продажів ніколи не було, хіба що під час Євро», - захоплено говорить один з працівників фаст-фуду, розташованого за 200 метрів від КМДА.
 
Не скаржаться і продавці гарячих напоїв та хот-догів на Майдані. Їхні продажі зросли в кілька разів. «Знаєте, як у пісні співається «Такого снегопада давно не помнят здешние места», так от - ми з колегами перефразували і замість снігопаду у нас «грошіпад». Я не проти, щоб так тривало постійно», - жартує продавець.
 
А от працівникам елітних закладів, які перебувають у центрі, не до жартів. Вони змушені терпіти незручності. «Ну як вам сказати, за час протестів багато що змінилося і для мене, і для закладу. Мені, та й всім співробітникам, дуже незручно добиратися на роботу. Бували дні, коли доводилося пішки з Поштової площі йти. Ще у нас гостей стало менше, практично немає іноземців. Середній чек зменшився, дуже мало замовлень. Адже учасникам протесту не вигідно їсти в ресторані, вони до нас тільки погрітися приходять. Плюс до всього - з таксі для гостей великі проблеми, вони за мінімальний тариф не хочуть сюди їхати. Торік у цей час у нас все було заброньовано на новорічні корпоративи, а зараз люди телефонують, цікавляться, чи безпечно у нас, і все. Я не беруся судити політику, але взагалі нам через протести дуже незручно», - обурюється Аліна, адміністратор ресторану, розташованого за декілька десятків метрів від барикад біля Будинку профспілок.
 
Дотримуються такої ж думки і працівники одного нічного клубу на Майдані Незалежності. «Коли тільки перший Майдан починався, той, що зі студентами, у нас якихось особливих проблем не було. Ну, може, трохи менше народу стало. А зараз, вже пару тижнів як все помінялося. Дуже мало гостей. Бояться вони сюди їхати, ми ж у центрі подій, так і незручно - таксі через барикади не проїде. Мої співробітники по-різному до Майдану ставляться. Але заробити всім хочеться, ми ж за чайові живемо. А коли немає гостей, то і працювати всю ніч немає сенсу», - нарікає Олег.
 
На відсутність покупців скаржаться і продавці Бессарабського ринку. «Знаєте, у нас своєрідні клієнти. До нас бабусі з усього міста не їздять. А приходять або ті, хто живе поруч, або іноземці. Так от іноземців зараз практично немає. І це дуже засмучує. Впали заробітки», - з сумом говорить жінка.
 
 
 
Неподалік від Бессарабського ринку зустрічаємо комунальників. Вони в поті чола трудяться. «У нас роботи було завжди багато, а зараз ще більше додалося», - неохоче відповідають вони і продовжують прибирати.
 
 

А ось двірник Ольга Іванівна не згодна зі своїми колегами. «Не можу я сказати, щоб мені люди на Майдані сильно заважали. Адже моя ділянка у дворах, вони зараз туди рідко заходять. Не можу сказати, щоб сильно смітили. У нас якщо і смітять, то свої. Вони з Майдану колись же поїдуть, а мені якась робота потрібна», - висловила свою думку жінка.

Ось таке воно, життя навколо Майдану. Як кажуть, «кому - війна, а кому - матір рідна». Поки учасники мітингу, сидячи в наметах на Хрещатику, відчувають себе причетними до управління країною, кияни, звично зітхнувши, намагаються просто жити.

Дарина Шварцман, Валентина Дудко, фото авторів,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1145