Прем'єр-міністр Микола Азаров на останньому засіданні цього року назвав головні досягнення уряду 2013 року, коротко охарактеризувавши роботу Кабінету Міністрів, повідомляє Департамент інформації та комунікацій з громадськістю секретаріату КМУ.
«Після трьох з половиною років наполегливої роботи щодо зміни кабального газового контракту Президент України, образно кажучи, зняв газову петлю з нашої економіки, яка коштувала народові 20 мільярдів доларів, переплачених за газ. Ліквідовано зраду уряду Тимошенко», - назвав перше досягнення Азаров.

В умовах світової рецесії і падіння товарообігу з Росією уряд виконав всі соціальні зобов'язання, які не зменшувалися, не були заморожені, як в інших країнах, а збільшувалися: чотири рази підряд протягом року.

«Уряд не допустив розкручування інфляційних процесів. Зростання цін на основні товари «споживчого кошика» не перевищило за рік приблизно 1%, - підкреслив Азаров. - Ми утримали від девальвації національну валюту».

При цьому він підкреслив, що «в складних умовах ми не просто виживали, але і будували дороги, мости, лікарні, школи, дитячі садки, запускали нові підприємства».

Так, минулого тижня був запущений в експлуатацію другий енергоблок Дністровської ГЕС - найпотужніша і найбільш технологічно досконала гідроелектростанція в Європі. Тривають роботи з будівництва Ташлицької ГАЕС, модернізації каскаду Дніпровських ГЕС, реконструкції енергоблоків теплоелектростанцій, будівництва магістральних електромереж для видачі потужностей блоків атомних електростанцій.

У 2013 році самопідйомна плавуча бурова установка «Незалежність» розпочала буріння першої своєї свердловини. Ці роботи проводяться на Архангельському родовищі газу в рамках виконання виробничого плану «Чорноморнафтогаз» на 2013 рік, яким передбачено збільшення видобутку на шельфі Чорного і Азовського морів на 41% (або на 480 млн куб. м) - до 1,65 млрд куб. м природного газу.

Оновлено рухомий склад автобусного й тролейбусного парків у Вінниці, тут же побудована нова трамвайна лінія. Також оновлено рухомий склад тролейбусного парку в Чернігові та Хмельницькому.

Триває будівництво сучасного лікувально-діагностичного комплексу Національної дитячої спеціалізованої лікарні «Охматдит».

Побудовані ділянки автомобільних доріг з розв'язками на Криворізькому шосе, на ділянці автотраси Київ-Луганськ-Ізварине в м. Дніпропетровськ; шляхопровід по проспекту Адмірала Сенявіна в Херсоні. Розпочато будівництво нового Бескидського тунелю (загальна вартість проекту - понад 2 млрд грн).

Введені в експлуатацію ще дві станції Куренівсько-Червоноармійської лінії метрополітену в Києві.

У 2013 році вже придбано 400 шкільних автобусів, ще 38 буде придбано до кінця року.

«Україна зібрала рекордний урожай - понад 63 мільйони тонн зернових, - зазначив прем'єр-міністр. - І це не просто дар природи, а результат впровадження індустріальних агротехнологій, відновлення родючості земель, впровадження передових форм організації агробізнесу».

У науково-інформаційній сфері важливим досягненням є впровадження кириличного домену УКР, активізація реалізації Міждержавної програми інноваційного співробітництва держав-учасників СНД на період до 2020 року. А головне - між Україною та Європейською організацією ядерних досліджень (CERN) підписано Угоду про асоційоване членство. Все це сприятиме розвитку міждержавного співробітництва в інноваційній сфері.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

255