Провокації проти журналістів можуть бути частиною сценарію щодо загострення та радикалізації політичного протесту, який може призвести до насильницької зміни влади. Таку думку висловив політолог Вадим Карасьов, коментуючи інцидент з журналісткою Тетяною Чорновіл.

Політолог припустив, що такий сценарій розвитку швидше вигідний зовнішнім силам, які зацікавлені в дестабілізації політичної ситуації в Україні.

«Владі це не потрібно: вона чекає, поки майдан втомиться і розійдеться. Лідери опозиції теж хочуть поїхати на канікули і самі не знають, що їм робити з народною стихією. Тому напрошується висновок, що в радикалізації ситуації зацікавлені якісь зовнішні сили, які хотіли б створити нову кризу влади, можливо, спровокувати збройний конфлікт з далекосяжними наслідками. Це цілком може бути операція спецслужб країн, яким вигідна дестабілізація України», - сказав Карасьов.

Політолог підкреслив, що сьогодні обидві сторони політичного протистояння зацікавлені у мирному виході із ситуації, але побиття журналістки може порушити крихкий баланс. Карасьов зазначив, що у світовій практиці напади або вбивства журналістів часто призводили до політичних хвилювань.

«Те, що в центрі уваги може виявитися журналіст, добре вписується в схему. Журналістика - взагалі небезпечна професія, і ми це в Україні яскраво відчули на прикладі Георгія Гонгадзе. Інциденти проти журналістів були під час політичних хвилювань, наприклад, в Азербайджані, Киргизії», - сказав політолог.

Як повідомляв ForUm, міліція почала розслідувати побиття невідомими журналістки Тетяни Чорновіл.

Президент України Віктор Янукович доручив міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку терміново вжити всі необхідні заходи для розслідування побиття журналістки, яке сталося у вівторок вночі.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

188