Закон України «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань» не може бути застосований на практиці ні правоохоронними органами, ні судом через відсутність в законодавстві механізмів його реалізації.

Про це йдеться в коментарі члена Ради суддів України, заступника голови Вищого спеціалізованого суду України (ВССУ) з розгляду цивільних і кримінальних справ Павла Гвоздика, розміщеному на офіційному сайті ВССУ.

Гвоздик посилається на те, що законом від 19 грудня 2013 чітко не визначене коло осіб, на які він поширюється, оскільки вжитий термін «учасники акцій протесту і масових заходів» не дозволяє визначити, кого саме слід вважати таким.

Також незрозуміло, які масові заходи маються на увазі в законі, оскільки у вказаний період часу на території України відбувалася велика кількість концертів, виставок, спортивно-видовищних та інших «масових заходів».

Крім того, Кримінальний кодекс України містить вичерпний перелік випадків звільнення від кримінальної відповідальності, при цьому такі випадки можуть міститися тільки в цьому Кодексі.

«Прийнятий 19 грудня закон передбачає фактично новий вид звільнення від кримінальної відповідальності, який при цьому не передбачений Кримінальним кодексом України. Як наслідок, у Кримінальному процесуальному кодексі України відсутня і процедура його застосування. Отже, в українському законодавстві немає норм, що регулюють процедуру ініціювання, розгляду, прийняття рішення про звільнення від відповідальності згідно з положеннями прийнятого закону, оскарження прийнятих рішень, визначення посадових осіб, які повинні здійснювати відповідні дії», - зазначив Гвоздик.

Заступник голови ВССУ підкреслив, що на сьогодні єдиним видом звільнення від відповідальності, який може відбутися за рішенням Верховної Ради України, є амністія.

«Однак у прийнятому Законі амністія не згадується, а його положення майже повністю не відповідають законодавству, що регулює питання її застосування (наприклад, амністованою може бути виключно особа, визнана винною у вчиненні злочину обвинувальним вироком суду, а прийнятий закон дозволяє звільняти від відповідальності і підозрюваних під час досудового розслідування)», - пояснив він.

За словами Гвоздика, також неможливо реалізувати положення закону, що забороняють відкривати нові кримінальні провадження. «По-перше, кримінальні провадження згідно з Кримінальним процесуальним кодексом України не відкриваються, оскільки на цій стадії процесу немає необхідності приймати яке-небудь окреме рішення, в тому числі про «відкриття кримінального провадження». По-друге, досудове розслідування розпочинається з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань безальтернативно, тобто фактично в автоматичному режимі», - підсумував Гвоздик.

Нагадаємо, 23 грудня Президент України Віктор Янукович підписав Закон «Про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування і покарання з приводу подій, які мали місце під час проведення мирних зібрань», який Верховна Рада України прийняла 19 грудня.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

376