Національний банк України оприлюднив дані про фінансові показники банківської системи за січень-листопад 2013 року, повідомляє Інформаційно-аналітичний бюлетень КМУ.

За даними НБУ, прибуток банківської системи України за 11 місяців 2013 року становив 2,4 млрд грн, у тому числі в листопаді - 0,3 млрд грн.

Доходи банківської системи за 11 місяців 2013 року перевищили 151 млрд грн. Головним джерелом доходів за цей період були процентні доходи - 117,58 млрд грн, комісійні доходи - 22,6 млрд грн.

На думку експертів Незалежної асоціації банків України (НАБУ), важливим джерелом доходів в цьому році стали надходження від повернення раніше списаних активів. Вони склали 2,9 млрд грн. У зв'язку з цим експерти НАБУ відзначають, що в 2014 році банки будуть активніше займатися поверненням заборгованості, раніше визнаної безнадійною. Це може стати значним джерелом їхніх доходів, підкреслюють експерти. Адже мова йде про десятки мільярдів, які зараз списані, але, насправді, можуть бути стягнуті банками.

Загальні витрати банківської системи в січні-листопаді склали 148,67 млрд грн, а їх основними складовими залишаються процентні, інші операційні та загальні адміністративні витрати, а також витрати на формування резервів за активними операціями.

Аналізуючи показники ефективності діяльності банків, експерти НАБУ зазначають, що чистий відсотковий дохід за 11 місяців поточного року склав 44,32 млрд грн, чистий комісійний дохід - 19,06 млрд грн. При цьому в листопаді чистий комісійний дохід зріс на 12,7% (до 2,04 млрд грн) порівняно з жовтнем.

На думку експертів НАБУ, це позитивна тенденція, оскільки в структурі фінансового результату банківської системи зростає прибуток, не пов'язаний з відсотковими активними і пасивними операціями. Таким чином, у банківській системі знижується залежність від ресурсів, підкреслюють експерти.

У той же час аналітики банківського ринку вказують на зростання витрат на формування резервів за активними операціями. Але це, на їхню думку, швидше позитивне явище. Банки продовжують формувати джерело для покриття можливих збитків по поганих активам. А значить, вони стають надійнішими.

Позитивно оцінюють той факт, що не зростають у структурі витрат загальні адміністративні витрати. У поточному році відношення адмінвитрат до валових доходів банків не перевищувало 25%. А в листопаді вони навіть знизилися до 23,1%.

На думку експертів, до 2014 року є передумови для збільшення прибутковості банківської системи. Передбачається, що це буде досягатися за рахунок поліпшення якості кредитного портфеля, збільшення частки комісійних доходів, оптимізації відсоткових і невиробничих витрат.

Експерти НАБУ також розраховують, що в наступному році покращиться доступ банків до кредитів рефінансування НБУ. При цьому саме рефінансування стане дешевшим.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

197