На сьогоднішній день положення України є вигіднішим, ніж напередодні саміту «Східного партнерства» у Вільнюсі. Про це, як повідомляє кореспондент Forum'у, у ході прес-конференції заявив міністр закордонних справ України Леонід Кожара.

«На сьогодні, я вважаю, що Україна знаходиться в більш сприятливих умовах, ніж на час Вільнюського саміту. По-перше, на сьогодні наші переговори з Європейським Союзом тривають, питання не закрите. І Україна відповідно до спільної декларації Вільнюського саміту веде переговори по забезпеченню імплементації цієї угоди. Ви знаєте, що непідписання Угоди про асоціацію дозволило нам проводити переговори з Російською Федерацією. Позитивні результати таких переговорів ми вже маємо навіть на сьогодні через кілька тижнів після Вільнюса»,- заявив Кожара.

«Будь-які міжнародні переговори передбачають наявність не лише однієї, але й інших сторін. В даному випадку те, що стосується Європейського Союзу, Україна мала справу з надзвичайно складною структурою, в якій є і централізовані органи ЄС, і 27, а потім 28 столиць ЄС, ще є Європейський парламент і провідні європейські політичні партії. Тому зрозуміло, що характер цих переговорів був дуже тривалим, адже це не єдина країна, це союз країн. І ми вважаємо, що результат переговорів з приводу основного тексту Угоди був успішним»,- вважає глава МЗС.

Також Кожара підкреслив, що велику роль у рішенні про відмову підписувати Угоду у Вільнюсі зіграв лист від МВФ, отриманий за кілька днів до початку саміту.

Як раніше повідомляв ForUm, 29 листопада на саміті «Східного партнерства» у Вільнюсі Україна і ЄС не підписали Угоду про асоціацію.

Президент Віктор Янукович підтвердив наміри України в найближчій перспективі підписати Угоду про асоціацію з Євросоюзом.

Валентина Дудко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

247