16 грудня відбулося засідання штабу з будівництва заводу з виробництва ядерного палива в смт. Смоліне Кіровоградської області.

За підсумками заходу міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький заявив про те, що будівельні роботи на майданчику закінчаться навесні 2014 року, а перша черга підприємства почне свою роботу в 2015, у чіткій відповідності з початковим графіком.

На думку деяких українських експертів, реалізація проекту заводу змінить поточну кон'юнктуру українського ринку ядерних послуг і технологій. Зокрема, Україна може припинити співпрацю з американським постачальником ядерного палива компанією Westinghouse.

На думку головного інженера компанії «Укратоменергобуд» Володимира Нікітіна, початковий вибір Westinghouse в якості альтернативного постачальника ядерного палива в Україну був політично мотивованим.

«Це було політичне питання, коли намагалися зробити альтернативу російському паливу. Американці неодноразово намагалися залізти в російські реактори зі своїм паливом у Фінляндії та Чехії, але цей досвід був невдалим. Були моменти, коли паливо «текло», воно здувалось і потім його неможливо було використовувати. Схожа історія сталася на Південно-Українській станції в 2012 і 2013 роках», - вважає експерт.

В цих умовах, на думку експерта, продовження співпраці України з Westinghouse є недоцільним та економічно необґрунтованим, повідомляють «Українські новини».

«Американське паливо на 30% дорожче, ніж російське, а з урахуванням того, що ми будемо робити свій завод з виробництва палива, це взагалі абсурд». На думку доцента кафедри атомних електростанцій Одеського Національного Політехнічного Університету Олега Зотєєва, збитковість використання палива Westinghouse викликана додатковими простоями енергоблоків через тривалі ремонти.

«Спроба американців зайти на український ринок атомного палива вже призвела до гігантських втрат - один день простою енергоблоку коштує мінімум два мільйони гривень, якщо ж простій більш тривалий, то це взагалі бозна - які гроші», - вважає експерт.

Низька якість американського палива пояснюється його технічними недопрацюваннями, зазначає віце-президент Українського ядерного товариства (УкрЯТ) Сергій Барбашов.

«Серйозні проблеми дійсно були і вони показали, що американські касети, які вони зробили для Південно-Української АЕС, дуже сильно недопрацьовані технічно. Вони недосконалі і не годяться для наших реакторів. Тому якщо вони допрацюють, то питання залишається відкритим», - зазначив Барбашов.

На думку Олега Зотєєва, доопрацювати своє ядерне паливо Westinghouse зможе не раніше 2018 року.

«Зараз американці своє паливо вивантажили, і обіцяють, що до 2018 року зроблять нове, хороше. Нехай роблять, подивимося».

Американо-японська компанія Westinghouse постачає ядерне паливо в рамках українсько-американського проекту кваліфікації альтернативного ядерного палива для АЕС України. У 2012 р. під час планового ремонту на другому і третьому енергоблоках Південно-Української АЕС були зафіксовані викривлення дистанціонуючих решіток тепловиділяючих збірок компанії Westinghouse. За підсумками інциденту Державна інспекція ядерного регулювання заборонила експлуатацію свіжого ядерного палива виробництва Westinghouse.

Незважаючи на це, оператор українських АЕС НАЕК «Енергоатом» продовжив до 2013 експлуатацію американського палива четвертого року експлуатації на третьому енергоблоці Південно-Української АЕС. За оцінкою Державної фінансової інспекції України загальний збиток, нанесений державі від експлуатації палива Westinghouse, склав 114 млн грн. За експертними оцінками ця сума становить до 200 млн дол. США.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

120