В Україні якнайшвидше повинен бути прийнятий закон про ідентифікацію худоби. Про це заявив голова Асоціації «Союз птахівників України» Олександр Бакуменко.

На його думку, це дозволить забезпечити якість м'ясної продукції, що споживається українцями.

У свою чергу експерт аграрних ринків Руслан Швець нагадав, що в разі прийняття цього закону, який є обов'язковим для зближення з ЄС, селяни будуть змушені оперативно зареєструвати худобу, щоб мати право реалізовувати її. У разі ж відсутності ідентифікації селяни можуть зазнати значних збитків.

«Подібні закони, які змушують ідентифікувати худобу, існують у багатьох цивілізованих країнах. Наприклад, у ЄС це є обов'язковою вимогою для реалізації тваринницької продукції, її імпорту. Однак, якщо брати приклад України, то тут ситуація дещо складніша. Значна частина поголів'я утримується в господарствах населення, для яких зареєструвати свою худобу трохи проблематично. У разі ж, якщо ідентифікації немає, селянин не зможе продавати м'ясну продукцію. А це вже загрожує значними збитками», - пояснив Швець.

На думку експерта, українські селяни ще не готові до такого кроку. Це може негативно вплинути не тільки на доходи одноосібників, але і на стан справ у тваринництві в цілому.

«Державі нещодавно вдалося стабілізувати показники у тваринництві. І введення заборони на подвірний забій худоби з метою подальшої реалізації може мати негативні наслідки. До таких кроків необхідно ґрунтовно готуватися», - зазначив аналітик аграрних ринків.

За словами Бакуменка, не важливо, де утримується худоба - в одноосібному господарстві чи на великому підприємстві. Головне, коли її здають на забій, розуміти, що вона благополучна.

«У Європі обстежується кожна тварина, щоб розуміти, наскільки вона благополучна. Тому що неважливо - в селі корова утримується чи ні, - на кожній корові повинна бути бирка, і коли її здають на забійний пункт чи м'ясокомбінат, потрібно розуміти, звідки вона. Це логічне правило», - зазначив голова Асоціації.

Бакуменко підкреслив, що цьому питанню приділялося не багато уваги. Так, відповідний закон «Про ідентифікацію худоби» вже кілька років перебуває у Верховній Раді. І якщо Україна хоче вийти зі своєю тваринницькою продукцією на ринок, наприклад ЄС, то поголів'я корів або свиней має бути зареєстровано.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

69