Парламент Вірменії ратифікував угоду, яка, зокрема, передбачає повний перехід у власність російського «Газпрому» досі спільної компанії «ВірмРосгазпром», що займається транспортуванням і розподілом в країні російського газу, його транзитом, а також електроенергетикою.

За угодою, «Газпром» отримає решту 20% акцій компанії, які дотепер ще були у власності вірменської держави. Крім того, за цією міжурядовою угодою Вірменія позбавляється права на самостійний імпорт газу, який повністю контролюватиме «Газпром» протягом наступних 30 років - до 2043-го, і не матиме права змінювати умови поставок газу.

Опозиційні фракції бойкотували голосування в парламенті, але провладна Республіканська партія сама має в ньому достатню більшість. Під будівлею парламенту сотні людей протестували проти ратифікації угоди, підписаної раніше в цьому місяці.

Президент Вірменії Серж Саргсян відправиться в столицю Росії, де 24 грудня відбудеться засідання вищої Євразійської економічної ради - вищого керівного органу Митного союзу і Єдиного економічного простору Росії, Білорусі і Казахстану, куди тепер за рішенням президента збирається вступити і Вірменія.

Крім того, президент Киргизстану Алмазбек Атамбаєв підписав здачу Росії державної газової компанії.

Він підписав закон про ратифікацію угоди з Росією, яка, зокрема, передбачає, що російський газовий монополіст «Газпром» купить державну газову компанію «Киргизгаз» за суму в 1 (один) долар США. Угода також зобов'язує «Газпром» інвестувати в газову галузь Киргизстану 655 млн доларів.

Влада Киргизстану заявляла, що ця угода необхідна, тому що країна була сама не здатна вивести «Киргизгаз» з глибокої заборгованості.

За матеріалами: «Радіо Свобода»,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

2214