Найулюбленішими стравами українців є вареники, борщ і м'ясна їжа. Про це повідомляє Соціологічна група «Рейтинг», посилаючись на результати проведеного в період з 26 вересня по 6 жовтня 2013 р. дослідження в рамках проекту «Народний ТОП».

Як зазначається, особливість методики полягає у тому, що респонденти не отримують жодних списків чи підказок і висловлюють думку виключно за допомогою відкритих запитань, називаючи власні варіанти.

Цього разу питання звучало: «Назвіть ваші три найулюбленіші страви. Неважливо, до кухні якого народу належить страва».

Згідно з результатами дослідження, найулюбленішою стравою українців є борщ (44%). Улюбленими стравами назвали також вареники (18%), зокрема, з сиром, картоплею та вишнями. На наступній позиції - м'ясні страви (14%), з них найпопулярніші: ковбаса, м'ясо по-французьки, смажене і тушковане м'ясо, повідомляє «УНІАН».

У складеному рейтингу далі розмістилися: різні страви з картоплі, зокрема пюре (11%) і смажена картопля (8%); салат «олів'є» (11%), а також інші салати (10%), в т.ч. овочевий, вінегрет, грецький, крабовий, м'ясний і «цезар»; шашлик, пельмені і різні рибні страви (по 10%).

При цьому наголошується, що салат «шуба» є улюбленим тільки у 4% опитаних, а холодець - у 7%, котлети - у 6% і відбивні - у 5%.

Близько 7% вважають своєю улюбленою стравою плов, 4% - печеня. Сало своєю улюбленою стравою вважають лише 4% опитаних.

Серед випічки і десертів (9%) перевага віддана сирникам, пирогам і пиріжкам, морозиву, сирній запіканці і фруктам. Серед млинців (4%) найбільш популярні з сиром.

Серед перших страв (10%), крім звичайно борщу, також люблять окрошку (2%), солянку, зелений борщ, бульйон, капусняк, харчо, суп гороховий і розсольник.

Серед каш (4%) - гречану, молочну, вівсяну і куліш.

Згідно з отриманими результатами, українці м'ясні страви люблять більше, ніж картопляні, і значно більше, ніж рибні страви.

Під час опитування виявилося, що 4% опитаних не змогли назвати свою улюблену страву.

Соціологи також зазначають, що набувають популярності й «нові» страви, зокрема такі, як піца (4%) і суші (2%).

Зазначається, що на заході більш популярні голубці, вареники, деруни, в центрі - рибні страви, холодець і сало. Також холодець люблять на заході. У північному регіоні частіше вибирають картоплю, різні супи і відбивні, на півдні - пельмені, смажену картоплю, а також плов. На сході і на Донбасі віддають перевагу салатам і м'ясним стравам, зокрема, «олів'є» та шашлику. Також тут люблять окрошку і салат «шуба».

Цікаво, що зі збільшенням віку і зниженням освітнього рівня респонденти частіше вибирають традиційні українські страви - борщ, вареники або картоплю. Чим молодші респонденти, тим частіше вони воліють салат «олів'є», шашлик, смажену або запечену картоплю. З підвищенням освітнього рівня люди частіше вибирають салати, шашлик і відбивні.

Аудиторією дослідження було населення України у віці 18 років і старше, загалом опитано 2 тис. респондентів.

Помилка репрезентативності дослідження (з ймовірністю 0,95): для значень, близьких до 50%, похибка становить не більше 2,2%, для значень, близьких до 30% - не більше 2%, для значень, близьких до 10% - не більше 1,3%, для значень, близьких до 5% - не більше 1%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

215