Рекордні врожаї зернових і олійних культур тепер стануть нормою. Адже аграрії почали засівати великі площі, а в АПК прийшов великий бізнес. Саме він забезпечив промисловий підхід і передові технології виробництва. Не відстає від рекордних обсягів врожаю і динаміка експорту. Про це експерти заявили в ефірі телеканалу «БТБ».

Завдяки рекордному врожаю зерна в цьому році значно прискорилися темпи експорту зерна. На сьогодні за кордон вже продали на чверть зернових більше, ніж торік. Як повідомляють журналісти каналу «БТБ» з посиланням на Міністерство аграрної політики і продовольства, істотно нарощено експорт пшениці, ячменю, кукурудзи та олійних культур. А до кінця маркетингового року Україна встановить черговий рекорд - на світові ринки експортують 32 мільйони тонн зерна.

«Прогноз цілком реальний, враховуючи валовий збір у 63 мільйони тонн. Зараз, якщо дивитися на офіційні статистичні дані до кінця календарного року, 16 мільярдів тонн буде експортовано. Абсолютно реально досягти тих показників, які заплановані на цей маркетинговий рік», - зазначив генеральний директор Українського клубу аграрного бізнесу Володимир Лапа.

Для збуту вітчизняної сільгосппродукції аграрії розширюють географію експорту. Зараз українське зерно активно купують країни Азії, Африки і Європи. Сприяло збільшенню експорту зерна також відкриття нових ринків, зокрема китайського. Саме туди з наступного року почнуть відвантажувати сою та ячмінь, а в перспективі - пшеницю та ріпак.

Що стосується врожаю на наступний рік, то прогнози у аграріїв також оптимістичні. Виробники сподіваються, що високому валу озимих сприятиме помірна погода, а також впровадження ефективних технологій.

«Ми вже трохи відійшли від того, коли всі надії покладаються на погоду. У нас є технології, а також сорти рослин, які дозволяють нам не так болісно сприймати капризи природи», - зазначив заступник директора Департаменту продовольства Мінагрополітики Руслан Грузинов.

Крім цього, за даними Мінагрополітики, у поточному році сільгосппідприємства виробили на 18,4% продукції більше, ніж за аналогічний період минулого року. У рослинництві приріст становив 7,2%, у тваринництві - 1,8%. Щоб зберегти цю динаміку, Уряд продовжує проводити програми підтримки, зокрема у тваринництві.

«Експорт тваринницької продукції збільшився в 1,6 рази - це великий успіх. І хоча це відбулося на тлі невисокого торік експорту, це все одно велике досягнення. Крім того, у тваринництві відмічаються успіхи щодо приросту поголів'я худоби та виробництва молока», - повідомила експерт по сільському господарству Міжнародного фонду Блейзера Тамара Кирик.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

116