Росія подала позов до Євросоюзу щодо енергокоректувань у рамках ВТО. Про це повідомив директор департаменту торгових переговорів Мінекономрозвитку Максим Медведков.

«Сьогодні подавали позов. Спочатку ми подаємо запит на консультації. Протягом 60 днів ми повинні провести консультації. Тобто, приблизно до кінця лютого, грубо 23 лютого, ми повинні провести консультації», - сказав він, повідомляє «ИТАР-ТАСС».

Медведков пояснив, що якщо сторони не зможуть домовитися, то Росія має право перейти до наступної стадії вирішення спорів - до формування панелі арбітрів, які вирішуватимуть це питання.

За словами представника МЕР, суть претензій Росії полягає в тому, що при антидемпінгових процедурах ЄС враховує у витратах російських підприємств, які пов'язані із закупівлею електроенергії або газу при виробництві товарів, не російські, а європейські ціни, які істотно вищі, і на підставі таких оцінок звинувачує Росію в демпінгу.

«Ми вважаємо, що ЄС порушує угоду ВТО стосовно антидемпінгу. Це завдає шкоди російським експортерам», - сказав він, додавши, що такий підхід несправедливо дає право Євросоюзу автоматично звинувачувати РФ в демпінгу через більш низькі внутрішні ціни на ресурси.

Що стосується позову Росії проти обмежень, встановлених третім енергопакетом Євросоюзу, то Медведков зазначив, що позов поки готується, але цього року він поданий не буде. Він пояснив, що Росія не пов'язує два ці позови, і подача останнього не буде пов'язана з вирішенням спору щодо енергокоректувань.

Нагадаємо, на початку грудня 2013 року міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв повідомив, що Росія готує позови до Євросоюзу проти обмежень, встановлених третім енергопакетом, а також проти застосування ЄС енергетичних коригувань при проведенні антидемпінгових розслідувань проти російських товарів.

На початку жовтня президент Росії Володимир Путін доручив уряду спільно з діловими об'єднаннями запустити в рамках ВТО процедури захисту інтересів російських виробників на зарубіжних ринках.


Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

117