Фахівці Міжнародного валютного фонду визнали успіхи українського уряду в реалізації серйозних економічних реформ. Про це сказав економіст Владислав Старинець, коментуючи поширену нещодавно заяву Фонду з приводу відновлення співпраці з Україною.

Старинець сказав, що деякі ЗМІ навмисно спотворюють зміст заяви МВФ з приводу нашої країни і поширюють лише негатив. За його словами, слід звернути увагу на позитивні оцінки від МВФ щодо реформ у сфері поліпшення умов ведення бізнесу, оподаткування і в питаннях стабілізації фінансового сектора.

«У рекомендаціях ради директорів МВФ міститься констатація позитивної динаміки в банківському секторі України, який знизив ризики і збільшив капіталізацію. Також позитивно оцінена і готовність підтримки банківської системи з боку держави», - наводить приклад Старинець.

Він нагадав, що МВФ рекомендує сьогодні українському уряду відмовитися від зниження податків для бізнесу, щоб досягти бюджетної стабільності.

«Рада директорів МВФ наполягає на вимозі утриматися від зниження ставок податків. Адже саме цього вимагають мільйони українських підприємців, які одночасно виступають за євроінтеграцію на євромайданах і чекають від влади полегшення податкового тягаря вже зараз. МВФ не приховує того, що в Україні стало легше вести бізнес і реєструвати власність, отримувати ліцензії на будівельні роботи. А це геть спростовує опозиційні страшилки про «податкове гестапо», - продовжив економіст перелік позитивних змін, які визнав МВФ.

На думку Старинця, Україні все таки варто відстоювати власні економічні та соціальні інтереси в питаннях співпраці з МВФ. Як негативний приклад економіст навів Грецію та Аргентину, які були доведені до дефолту внаслідок сліпого виконання рекомендацій МВФ.

«Керівництво МВФ позитивно оцінює заходи української влади, спрямовані на економію електроенергії, збільшення місцевого газовидобутку та диверсифікації імпорту електроенергії. Навряд чи українці в масі своїй схвалять такі вимоги МВФ як підвищення цін на послуги ЖКГ, заморожування зарплат і скасування індексацій пенсій, ліквідацію пільгового режиму оподаткування», - підкреслив економіст.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

107