Міжнародний валютний фонд фактично визнав помилковість своїх рекомендацій, оскільки застосовує при аналізі української економіки шаблони для інших країн. Про це заявив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко.

Він нагадав, що раніше рекомендації Фонду приносили українській економіці лише нові проблеми.

«Складно зрозуміти логіку фахівців МВФ, які навіть після зниження ціни російського газу наполягають на підвищенні тарифів для населення. Україна в 2009 і 2010 роках, відповідно до рекомендацій МВФ, підвищувала ціну газу для населення, але це ніяк не зменшило дефіцит НАК «Нафтогаз». Навпаки - проблема дефіциту була і залишилася. Інша справа, що дійсно потрібно проводити лібералізацію ринку газу. Можливо, для фахівців МВФ це буде новиною, але в Україні прийнятий закон про лібералізацію ринку газу, який почне діяти вже з 2014 року, а протягом п'яти років в Україні ринок газу буде таким же, як в країнах ЄС. Дивно, чому фахівці МВФ радять прийняти закони, які вже прийняті», - сказав Охріменко.

Він нагадав, що Фонд регулярно наполягає на девальвації гривні, вважаючи, що такий крок допоможе зберегти Національному банку валютні резерви. Але і така міра, на думку економіста, дасть протилежний бажаному ефект.

«У МВФ ніяк не можуть зрозуміти, що будь-яка девальвація гривні більше ніж на 5% спровокує не продаж валюти населенням, а її скупку. В такому випадку золотовалютні резерви не зростуть, як стверджують у Фонді, а навпаки - різко зменшаться, як це і було в 2008-2009 роках. Тому їхні поради для поліпшення платіжного балансу девальвувати гривню безглузді апріорі. Фактично вони пропонують Україні повторити ефект 2008-2009 років», - нагадав Охріменко.

Економіст зазначив, що девальвація гривні не стимулює економічне зростання, а в якості прикладу наводить ситуацію 2008-2009 років, коли після 60%девальвації гривні, зниження ВВП склало 15%, а доходи населення впали на 25%.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

158