Київ - це головне і одне з найгарніших міст держави, громадяни якого прагнуть до європейських цінностей, свобод і можливостей. У ЗМІ опубліковані чи не сотні статей і репортажів, які романтизують вигляд, життя і прагнення Євромайдану.
 
Та останнім часом у суспільстві стало якось «не комільфо» говорити про те, що може кинути тінь на позитивний імідж масових акцій протесту. Але, перефразовуючи слова одного відомого жителя Києва, не буває лише одного світла, неможливо здерти з Землі всі тіні. Євромайдан оточує не тільки флер громадянської єдності, причетності до формування новітньої історії України, але і речі набагато більш приземлені. Непривабливий стан центру столиці, наприклад.
 
Автор усвідомлює всі ризики, пов'язані з описом непопулярної сторони життя протестувальників. Але не говорити про явища, без яких, за великим рахунком, учасники мирної акції протесту могли б чудово обійтися, теж не можна. Демократія таки передбачає плюралізм думок і поглядів. Тим більше що розгромлений центр Києва досить надійно відділяє Україну від європейської демократії і європейських цінностей. Диявол, як кажуть, в деталях. Тим більше, у непривабливих.
 
Подивимося на деталі «тіньової» сторони Майдану?
 

Вуличні лавочки, використані для будівництва барикад, або подекуди просто зламані. Практика показує, що менш цінного будівельного матеріалу для стратегічних укріплень в місті повно. До речі, знищення дерев на Хрещатику під потреби ЄВРО-2012 суспільство сприйняло вкрай негативно, а тему лавочок мало хто піднімає. Або громити саме їх було принципово?
 

Захоплена будівлю КМДА. І добре б просто захоплена. Вибиті вікна, розмальовані стіни, зламані двері, знесені ворота. За законом, громадськість має право доступу до цієї будівлі. А сказано в тому ж законі, що громадськість може робити все, що душі завгодно, отримавши цей доступ? Або поки Україна офіційно не стала членом ЄС, верховенство права залишається просто милозвучною фразою для всіх?

Намети, встановлені прямо в фонтанах на Майдані Незалежності. Фонтани перешкоджали підписанню угоди про асоціацію або просто не хотілося витрачати час на пошуки іншого місця?
 

Продовжуючи тему наметів, кілочки яких забиті прямо в асфальт. Так, якості вітчизняних доріг далеко до європейської, і по весні вони нерідко тануть разом зі снігом. Але це привід посилювати процес? А чи буде у нас нормальний асфальт з такими звичками?
 

Сміттєві урни, модифіковані в «каміни». Час від часу гори сміття, які неминуче утворюються в місцях масового скупчення людей, з території Євромайдану вивозять. Нехай іноді і під щити кордону внутрішніх військ. Для обігріву протестувальників чудово пристосували бочки. Так навіщо було палити багаття ще і в урнах? Заради естетичного ефекту?


Дісталося і декоративному огородженню на Майдані та Хрещатику. Частина решіток пішли на фортифікаційні загородження. Частина, ймовірно, заважала вільному пересуванню людей. Що ж, ламати – це не будувати?

Знак нульового кілометра або просто Глобус на Майдані, «долучили» до справи боротьби за європейську Україну. Принаймні, світильники точно вже розбиті. Це вийшло випадково чи має якийсь символічний сенс?

Забарикадовані підземні переходи, вулиці. За «крамольно-матірними» нереволюційними коментарями звертатися до місцевих жителів.
 

Навколо повалення пам'ятника Леніну досі йдуть дискусії. Потрібен він Києву або не потрібен - справа десята. Але варто було демонтувати «вождя революції» саме так? Чи вандалізм вже співзвучний з європейськими цінностями?
 

За твердженням учасників протестів, після подій 30 листопада символ наступаючого Нового року з ялинки, яку почали монтувати на Майдані, нікудишній. Замість неї під КМДА навіть підвезли живе дерево, яке вже давно обіцяють прикрасити. Ок. Але було необхідно саме знищувати, нехай і «нікудишній символ», перетворюючи його на барикади?

Майдан рано чи пізно припинить своє існування в нинішньому вигляді. Інакше його чекає доля наметового містечка перед Печерським судом на Хрещатику, на яке мало хто звертає увагу.

Залишається питання про те, як він закінчиться для головного і одного з найкрасивіших міст держави, громадяни якого прагнуть до європейських цінностей, свобод і можливостей. Протестувальники розійшлися по домівках, залишивши на пам'ять про своє перебування в столиці лише запах диму і розруху? А приведення вулиць в порядок знову впаде на плечі комунальників, яких у нашій країні і так не штурхає тільки ледачий?

Так чим же завинив Київ?

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

1834