Україна не відмовляється від євроінтеграційного вибору, але в той же час має намір зберегти стратегічне партнерство з Росією - заявив сьогодні під час круглого столу за участю трьох президентів України, а також представників уряду і опозиції, перший віце-прем'єр-міністр Сергій Арбузов.

«Очевидно, що вибір України не повинен бути «або-або». Україна повинна рухатися в Євросоюз, але зберегти в особі Росії стратегічного партнера. Завдяки зусиллям президента (Віктора Януковича) ми ще раз однозначно закріпили за РФ цей статус. Це дуже важливо і позитивно. Тепер нам потрібно зробити так, щоб і далі рухатися в ЄС. Що стосується цінностей і стандартів, вибір повинен бути однозначним - ЄС. І ми повинні підтвердити його саме зараз, коли до нас прикута увага всього світу», - заявив Арбузов.

Він нагадав, що позиція ЄС полягає в тому, що двері для України залишаються відкритими, а між Києвом і Брюсселем розробляється дорожня карта щодо імплементації норм і вимог ЄС. Арбузов також нагадав, що мова йде про фінансову підтримку, яка потрібна Україні для імплементації вимог асоціації, зокрема перехід на нові стандарти. За словами першого віце-прем'єра - це дуже чутлива тема для України, її економіки і промисловості, з приводу якої уряд хотів би отримати чіткі відповіді з боку ЄС.

«Ми не торгуємо». Але ми хочемо розуміти, що буде завтра. Мова йде про спільні інвестиції в модернізацію України на основі європейських стандартів і цінностей», - сказав Арбузов.

Як повідомляв ForUm, перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов раніше висловив упевненість в тому, що Угода про асоціацію і ЗВТ з ЄС буде підписана в стислі терміни.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

216