На сьогодні важливою складовою у розвитку українсько-китайських відносин є усунення протиріч у двосторонній торгівлі та недопущення їх в подальшому. Вирішити це завдання допоможе максимальне інформування бізнес-кіл та посилення партнерських зв'язків між національними асоціаціями товаровиробників.

Про це, зокрема, йшлося на першому засіданні робочої групи з питань співробітництва у сфері торговельного захисту, на якій були присутні представники Мінекономрозвитку України та Міністерства комерції КНР.

Ця робота передбачає обмін думками та інформацією для стимулювання українських і китайських компаній діяти згідно з законодавством двох держав і загальноприйнятою міжнародною практикою. В ході засідання розглядалася можливість посилення співпраці між двома країнами в цьому напрямку.

Представники Мінекономрозвитку поінформували китайських колег про результати моніторингу двосторонньої торгівлі у галузях промисловості (машинобудування, приладобудівної, хімічної та пов'язаних з нею галузей, металургійної, скляної і керамічної) і звернули увагу на товарні позиції, які викликають занепокоєність зростаючим імпортом з демпінговими цінами.

Нагадаємо, по китайському імпорту в Україні були застосовані 6 антидемпінгових і 2 спеціальних заходи щодо деяких виробів з чорних металів, електричних ламп розжарювання, окремих видів сталевих труб, легкових автомобілів і ще низки товарів. На сьогоднішній день проводиться одне антидемпінгове розслідування (стосовно імпортованих в Україну безшовних нержавіючих труб з КНР), один перегляд антидемпінгових заходів (у зв'язку із закінченням терміну застосування) відносно виробів, виготовлених з чорних металів, а також проводиться спеціальне розслідування щодо китайського фарфору і столових приладів.

«Україна і Китай - рівноправні члени СОТ, які займають гідне місце у міжнародній торговельній системі і світовій економіці в цілому. В умовах, що склалися, особливе значення мають питання використання інструментів торговельного захисту в міжнародній торгівлі і застосування загальноприйнятих міжнародно-правових механізмів, що діють в рамках СОТ», - підкреслила Колмакова.

Представники китайської сторони запевнили, що результати проведеної українською стороною роботи будуть доведені до відповідних асоціацій китайських виробників. Таким чином вдасться уникати нанесення шкоди українським галузям виробництва внаслідок зростаючого імпорту за відповідними позиціями.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

181