Адміністрація президента США Барака Обами відмовилася від розширення «списку Магнітського», в який входять росіяни, причетні, на думку Білого дому, до смерті юриста. Про це повідомило інтернет-видання The Daily Beast.

Інформацію про те, що найближчим часом список розширюватися не буде, підтвердили джерела як в Білому домі, так і в Конгресі, але про причини такого рішення їм невідомо. У Держдепартаменті на прохання прокоментувати положення не відповіли.

Прес-секретар Ради національної безпеки США Кейтлін Хейден заявила, що поповнювати список новими прізвищами в майбутньому все ж планується. Вона підкреслила, що, згідно з законом, розширення списку не обов'язково має відбуватися одночасним з поданням доповіді про виконання «закону Магнітського». Коли саме в перелік внесуть зміни, Хейден не розповіла.

На додаток до 18 росіян, вже зазначених у «списку Магнітського», туди могли потрапити глава СКР Олександр Бастрикін, банкір Дмитро Клюєв, адвокат Андрій Павлов, син підмосковного чиновника Денис Кацив (у вересні на його рахунках вже заморозили 24 мільйони доларів), а також підприємець Владлен Степанов, чоловік колишньої керівниці московської податкової інспекції номер 28 Ольги Степанової.

Про те, що оприлюднений в 2012 році «список Магнітського» буде розширюватися, ЗМІ повідомили влітку 2013 року, незабаром після того, як юриста посмертно визнали винним по справі про несплату податків британським фондом Hermitage Capital.

«Акт імені Сергія Магнітського про підзвітність і верховенство закону» передбачає, зокрема, що внесені в список росіяни не зможуть в'їжджати в США. У відповідь на «список Магнітського» МЗС Росії опублікувало «список Гуантанамо», в який увійшли американці, можливо причетні до арештів і викраденнь росіян в третіх країнах. В кінці листопада Європарламент закликав Єврораду створити спільний список російських чиновників, причетних до загибелі Магнітського в 2009 році в московському СІЗО.

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

206