Генеральна прокуратура України ще не може назвати прізвище чиновника, який віддав наказ «Беркуту» під час сутичок у ніч на 30 листопада на Майдані Незалежності в Києві. Про це повідомив генеральний прокурор України Віктор Пшонка, виступаючи сьогодні з трибуни Верховної Ради України, передає кореспондент Forum'у.

«Слідство щодо подій 30 листопада ще не закінчено. Прізвище того, хто конкретно дав наказ, слідство ще не може назвати», - сказав Пшонка.

Також він нагадав, що народний депутат Анатолій Гриценко передав слідству касети із записом радіоефірів силовиків у ніч 30 листопада.

«Касети Гриценко відносяться якраз до радіоефіру внутрішніх військ і не відносяться до розмов «Беркута». Слідством вивчені записи радіоефіру розмов «Беркута» в ту ніч. Немає жодного слова, що кимось із посадових осіб було дано відповідний наказ. Але ми розуміємо, що наказ міг даватися не тільки в радіоефірі, але й інакше. Це встановить слідство», - пообіцяв глава ГПУ.

На його думку, факт того, що чотирьом людям вручено повістку про підозру у скоєнні кримінального злочину, говорить про те, що вже встановлюються особи, причетні до подій 30 листопада. «Слідство встановить істину, а істина в правді. Правда буде встановлена. Також буде встановлена відповідальність як радикалів, так і правоохоронців, які застосували силу», - сказав Пшонка.

Як повідомляв ForUm, після того як у ніч на 30 листопада на Майдані Незалежності відбулися сутички між правоохоронцями та мітингувальниками, 1 грудня десятки тисяч українців вийшли на вулиці столиці з протестом.

ГПУ встановила, що до подій на Майдані 30 листопада причетні заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович, голова КМДА Олександр Попов, начальник Київської міліції Володимир Коряк і його заступник з громадської безпеки Петро Федчук. Їм вручено повідомлення про підозру у перевищенні службових повноважень.

Президент України Віктор Янукович 14 грудня відсторонив від посад голову Київської міської державної адміністрації Попова і заступника секретаря РНБО Сівковича за клопотаннями ГПУ.

Тетяна Григор'єва,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

175