До провокацій під час проведення масових акцій протесту в Києві причетні члени радикальних угруповань. Про це повідомив генеральний прокурор України Віктор Пшонка, виступаючи сьогодні з трибуни Верховної Ради України, передає кореспондент Forum'у.

За його словами, аналіз матеріалів свідчить, що до провокацій причетні члени радикальних угруповань, «які тривалий час діють під виглядом різних громадських організацій, у т.ч. спортивного спрямування, відрізняються потужним фінансуванням, згуртованістю, проведенням ідеологічної роботи щодо поширення націоналізму і розпалювання міжнаціональної ворожнечі».

При цьому він повідомив, що звернеться до голови СБУ для того, щоб депутати отримали можливість частково ознайомиться з матеріалами заведених справ щодо подій, які сталися в період проведення масовий акцій у Києві.

«Були випадки закликів до насильства та повалення влади. До таких подій не можна ставитися легковажно і безвідповідально. Вважаю, що з цим не можуть не погодитися народні обранці. Адже наша країна не має права стати полігоном для підготовки бойовиків і різних кримінальних угрупувань. Ми з вами відповідаємо за моральність суспільства, за єдність і спокій суспільства, щоб у державі діяли закони», - заявив генпрокурор.

При цьому він вважає, що найчастіше події розвивалися не так, як це коментують. «Очевидно, що у кожного своя правда, і це помітно по реагуванню на виступ генерального прокурора України, але об'єктивність ніхто не відміняв», - сказав він.

Пшонка повідомив, що всього розпочато 40 кримінальних проваджень, 14 з яких розслідуються органами прокуратури, 26 органами внутрішніх справ і 2 справи - СБУ. «Все це кримінальні справи щодо подій з 29 листопада по 14 грудня», - уточнив він.

Як повідомляв ForUm, після того як у ніч на 30 листопада на Майдані Незалежності сталися сутички між правоохоронцями та мітингувальниками, 1 грудня десятки тисяч українців вийшли на вулиці столиці з протестом.

ГПУ встановила, що до подій на Майдані 30 листопада причетні заступник секретаря РНБО Володимир Сівкович, голова КМДА Олександр Попов, начальник Київської міліції Володимир Коряк і його заступник з громадської безпеки Петро Федчук. Їм вручено повідомлення про підозру у перевищенні службових повноважень.

Президент України Віктор Янукович 14 грудня відсторонив від посад голову Київської міської державної адміністрації Попова і заступника секретаря РНБО Сівковича за клопотаннями ГПУ.

Юлія Артамощенко,

Спасибі за Вашу активність, Ваше питання буде розглянуто модераторами найближчим часом

270